10 mai, 2016

10 Mai – o dublă sărbătoare

10 mai ziua independentei ziua regalitatii

Sărbătorirea zilei de 10 mai este un gest simbolic, de recuperare a istoriei României.

Această zi marchează momente care au transformat profund țara noastră, de la instaurarea Monarhiei până la obținerea Independenței și proclamarea Regatului. Timp de opt decenii, 10 Mai a fost Ziua Națională a României și, în același timp, Ziua Regalității, semnificând legătura indisolubilă între Familia Regală și Țară.

Cred că reluarea acestei tradiții, a dublei sărbători, aduce un pic de mulțumire și recunoștință contribuției uriașe pe care Regalitatea a avut-o la istoria țării.

Pe 10 mai 1881, la 15 ani de la depunerea jurământului de credință în fața Parlamentului de către Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen și la 4 ani de la declararea Independenței, este proclamat Regatul și este încoronat domnitorul Carol I ca Rege al României:

Prin serbarea de azi se încheie în mod strălucit o perioadă de 15 ani, bogată în lupte grele și în fapte mari (…) Cu mândrie dar primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noștri și care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței și puterii României!

Carol I, Rege al României