29 august, 2015

29 august – Ziua Internațională împotriva Testelor Nucleare

29 august - Ziua Internationala impotriva Testelor NucleareNațiunile Unite au dedicat această zi luptei pentru controlul și eliminarea armelor nucleare, declarând-o în 2009 ca “Ziua Internațională împotriva Testelor Nucleare” și va fi urmată pe 26 septembrie de “Ziua Internațională pentru Eliminarea Completă a Armelor Nucleare”.

Este un moment de reamintire a faptului că armele nucleare continuă să fie o amenințare și sunt folosite ca instrument de intimidare sau de șantaj. Distanța pe care o mai avem cu toții de parcurs până la momentul când aceste instrumente ale războiului vor deveni cu adevărat istorie a fost foarte evidentă recent, când la Conferința ONU din aprilie-mai 2015, ce a avut ca temă revizuirea Tratatului ne Neproliferare a Armelor Nucleare, comunitatea internațională a eșuat în a ajunge la un acord.

Într-o lume în care terorismul a devenit o amenințare globală și unde vedem cum state, aparent solide, se prăbușesc în haos în doar câteva luni, prezența armelor nucleare și riscul ca ele să ajungă în mâinile unor indivizi dornici să le folosească este unul de neacceptat.

Cred cu tărie că armele diplomatice sunt mult mai puternice și mai eficiente decât cele nucleare, iar efectele lor pot duce la înflorirea unei întregi regiuni și a unor națiuni, nu la transformarea lor în ruine.

Momente precum ziua de azi țin în atenția noastră nevoia și rațiunea pentru care atât de mulți, prin vocea Națiunilor Unite, cer tuturor Statelor Membre pași rapizi și clari către o lume fără arme nucleare.

Un răspuns la “29 august – Ziua Internațională împotriva Testelor Nucleare”

  1. […] ”Într-o lume în care terorismul a devenit o amenințare globală și unde vedem cum state, aparent solide, se prăbușesc în haos în doar câteva luni, prezența armelor nucleare și riscul ca ele să ajungă în mâinile unor indivizi dornici să le folosească este unul de neacceptat”, transmite aceasta pe pagina sa personală. […]