13 martie, 2008

50 de ani de existenta a Parlamentului European

50 de ani de existenta a Parlamentului European
Cu jumatate de secol in urma, Parlamentul European s-a reunit pentru prima data la Strasbourg, sub numele de Adunarea Parlamentara Europeana. Acest for a devenit Parlamentul European abia in martie 1962. In cei 50 de ani de existenta, acesta a evoluat de la un simplu organ consultativ la o institutie cu puteri legislative, bugetare si de control asupra altor institutii europene. Aniversarea de anul acesta marcheaza prima reuniune a deputatilor europeni, reuniune care a avut loc la Strasbourg pe 19 martie 1958.
Fondat de sase tari, institutia a ajuns astazi sa aiba 27 de tari membre reprezentate de 785 de eurodeputati, fiind unul dintre cele mai mari foruri legislative din lume.
Noua  Constitutie Europeana trateaza pe larg viitorul Parlamentului European.
Astfel, Tratatul de la Lisabona propune  o Europa mai democratica si mai transparenta, in care Parlamentul European si parlamentele nationale se bucura de un rol consolidat, in care cetatenii au mai multe sanse de a fi ascultati si care defineste mai clar ce este de facut la nivel european si national.
Astazi, la 50 de ani de la prima reuniune a forului legislativ european, Parlamentul European are noi atributii privind legislatia, bugetul Uniunii Europene si acordurile internationale
Potrivit noului Tratat, Parlamentul European, este ales direct de catre cetatenii Uniunii Europene. De asemenea, prin faptul ca se recurge mai des la procedura de codecizie in cadrul elaborarii politicilor europene, Parlamentul European se afla pe o pozitie de egalitate cu Consiliul, care reprezinta statele membre, in ceea ce priveste adoptarea celei mai mari parti a legislatiei Uniunii Europene.
La aniversarea de 50 de ani, romanii au si ei parlamentari europeni. Este un sentiment placut sa faci parte din prima „generatie” de europarlamentari romani, la sarbatarea a jumatate de secol de succes a Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website