9 octombrie, 2015

9 octombrie – un moment solemn de aducere aminte și un avertisment pentru viitor

Ziua de azi marchează în mod simbolic una dintre cele mai mari tragedii prin care a trecut Europa – Holocaustul.

Spre deosebire de 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 9 octombrie este răspunsul solemn și demn al României la tragedia care acum 70 de ani începea în România prin deportarea populației evreiești în Transnistria, în 1941, de către autoritățile antonesciene.

Asumarea în 2004 de către România a deportării celor 280.000 de evrei români și ucraineni, a 25.000 de persoane de etnie romă, precum și suferința celor 135.000 de evrei din Ardealul de Nord nu a fost ceva ușor. A fost nevoie de aproape un sfert de secol de viață pe calea democrației pentru ca acest lucru să fie posibil. Recunoașterea oficială a Holocaustului în România a însemnat o victorie importantă în fața ignoranței și negaționismului, a manifestărilor extremiste și a celor ce găsesc o justificare în falsificarea istoriei.

Memorialul Holocaustului de la București, inaugurat în 2009, este un loc de aducere aminte pentru generațiile actuale, care nu au voie să uite această tragedie. Mai mult, el este un avertisment pentru generațiile viitoare. Știm că istoria are obiceiul de a se repeta pentru aceia care nu învață din greșelile trecutului.

În lumea pe care toți ne-o dorim nimeni nu mai trebuie să treacă prin ororile unor astfel de politici de exterminare.

Un răspuns la “9 octombrie – un moment solemn de aducere aminte și un avertisment pentru viitor”