23 aprilie, 2008

Acordarea unei mai mari atentii atribuirii de competente tinerilor in politicile UE

Acordarea unei mai mari atentii atribuirii  de competente tinerilor in politicile UE

Ieri am depus la Strasbourg o Declaratie scrisa pentru acordarea unei mai mari atentii atribuirii de competente tinerilor in politicile UE.
Declaratia a fost initiata impreuna cu alti patru colegi, si solicita Comisiei Europene si Statelor Membre sa aiba mai bine in vedere nevoile tinerilor atunci cand se pun in practica politici care ii afecteaza in mod direct. Documentul se refera in special la domenii precum educatia si invatarea continua, ocuparea fortei de munca, integrarea sociala, sanatatea, autonomia tinerilor, mobilitatea, drepturile fundamentale si nediscriminarea.

Astfel sustin faptul ca Comisia Europeana are obligatia de a implica organizatiile de tineret in procesele de luare a deciziilor printr-un dialog structurat, astfel incat tinerii sa-si poata pune amprenta, in mod real, pe legislatiile care le afecteaza viata in mod direct. Consider ca nici o institutie nu poate vorbi in numele tinerilor, cu atat mai mult cu cat organizatiile lor au expertiza necesara pentru solutii practice in domenii cheie precum: educatia, munca, sanatatea si mobilitatea tinerilor.
  
  Documentul solicita Comisiei sa treaca la dezvoltarea unor politici mai aplicate pentru tineret, un program in acest sens fiind deja adoptat de Consiliul de Ministrii dar care nu a fost inca transpus in practica. Totodata, semnatarii Declaratiei invita Statele Membre sa se concentreze asupra tineretului in momentul punerii in aplicare a programelor nationale de reforma de la Lisabona si sa ia in calcul tineretul in domeniile politice pertinente.
  
  Initiativa mea are ca principala motivatie faptul ca in ciuda legislatiei europene adoptate in ultimii ani, exista prea multi tineri fara locuri de munca sau care locuiesc in conditii de viata precare. Comisia si Statele Membre sunt datoare sa intervina si sa se concentreze pe programe, de recalificare profesionala de exemplu, care sa le redea tinerilor speranta. Atat in plan profesional cat si in celelalte aspecte ale vietii: familie, implicare sociala, participare la viata culturala etc.

 Declaratia a fost initiata impreuna cu Marie-Helène DESCAMPS (EPP/Franta), Marie PANAYOTOPOULOS-CASSIOTOU (EPP/Grecia), Christa PRETS (PES/Austria) si Bart STAES (Greens/EFA/Belgia) si are la dispozitie trei luni pentru a primi sprijinul a jumatate din numarul total de europarlamentari. In caz de reusita, documentul va fi insusit automat de Parlamentul European ca si pozitie oficiala.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website