16 septembrie, 2014

Acordul de Asociere UE – Ucraina: o victorie clară?

Comisarul European pentru Comerț Karel De Gucht a negociat vineri cu Pavlo Klimkin, Ministrul de Externe al Ucrainei și Alexei Ulyukayev, Ministrul pentru Dezvoltare Economică al Rusiei un compromis în termenii de implementare a mult așteptatului acord de asociere EU – Ucraina.

Mai exact, în timp ce UE va reduce tarifele la import pentru produsele venite din Ucraina, termenul la care Ucraina va aplica măsuri reciproce se amână până la 31 decembrie 2015.

Subiectul este în primul rând unul de geopolitică, unde calculele contabile sunt doar o parte a ecuației. Negocierea de către Comisarul European pentru Comerț Karel De Gucht a unui subiect cu implicații geopolitice profunde, fără un mandat din partea Parlamentului European, este inacceptabilă și are ca rezultat concesii nu pentru Ucraina sau UE ci pentru Rusia. Aceste concesii economice riscă să devină baza pentru alte concesii, poate politice, poate teritoriale, mai ales în situația de față în care UE se confruntă cu un partener pentru care regulile dreptului internațional nu reprezintă o piedică.

Deși rezultatul negocierii tripartite purtată vineri a luat prin surprindere Parlamentul European și toți actorii implicați, astăzi a avut loc votul final asupra Acordului de Asociere UE-Ucraina, simultan, în ambele parlamente. Cele 535 de voturi pentru ale Parlamentului European și 355 ale Radei din Kiev arată cât se poate de clar că viitorul Uniunii Europene și al Ucrainei este unul comun.