30 aprilie, 2008

Acordul de Liber Schimb dintre Comunitatea Europeana si Consiliul pentru Cooperare din Golf

Acordul de Liber Schimb dintre Comunitatea Europeana si Consiliul pentru Cooperare din Golf

Dupa cum va spuneam intr-un articol anterior, fac parte din Delegatia Parlamentului European pentru Relatia cu statele din Golf. Colegul Helmuth Markov a adresat recent o intrebare cu privire la stadiul negocierilor Acordului de Liber Schimb dintre Comunitatea Europeana si Consiliul pentru Cooperare din Golf. Voi publica in acest articol interventia mea pe marginea intrebarii domnului Markov

Domnule presedinte, stimati membrii ai Comisiei,

Intrebarea orala a d-lui Markov privind evolutia negocierilor Acordului de Liber schimb dintre Comunitatea Europeana si Consiliulul pentru Cooperare in Golf mi-a atras atentia in masura in care luna trecuta am efectuat o vizita in aceasta regiune impreuna cu Delegatia Parlamentului European pentru relatiile cu Statele din Golf.
Printre subiectele abordate in cadrul reuniunilor interparlamentare s-a numarat si negocierea acestui Acord de Liber Schimb. Guvernele din Oman si Qatar si-au exprimat in primul rand dorinta unei finalizari rapide prin indepartarea celor cateva obstacole ramase. De asemenea, ei au afirmat ca europenii fac presiuni pentru un acces nelimitat la nenumaratele oportunitati de investitii, in timp ce interesul GCC sta nu atat in dobandirea de capital cat in nevoia de tehnologie si know-how managerial.
 Astfel, prin incheierea Acordului de Liber Schimb, ambele parti s-ar angaja oficial intr-o cooperare economica cu castiguri reciproce importante. Pentru UE beneficii in crucialul sector energetic iar pentru GCC perspective in dezvoltarea economica si tehnologica a zonei si implicit in protectia mediului, crearea unei piete comune precum si cresterea nivelului investitiilor europene in regiune.
Pe de-o parte, negocierile incepute in 1998 trebuiau finalizate inca din 2006, dar iata ca astazi ele continua, iar motivele sunt imputabile ambelor parti: UE a constatat o lipsa de coordonare intre membrii GCC, iar acestia din urma se plang de o lista „interminabila” de conditii pe care Statele din Golf trebuie sa le indeplineasca.
Cele mai importante sunt cele amintite de Comisarul pentru Comert, Peter Mandelson: accesul pe piata, marcarea originii produselor, autorizatiile guvernamentale si masuri pentru protejarea investitiei precum si criterii de garantare a acestora in cadrul GCC.
Pe de alta parte, o dezbatere sensibila in zona tinteste problema respectarii drepturilor omului. UE are un rol foarte important in economia internationala dar in acelasi timp este si unul din principalii promotori ai respectarii drepturilor fundamentale ale omului in lume! Din discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii celor mai active ONG-uri din regiune a reiesit foarte clar oportunitatea oferita de negocierile din cadrul Acordului de Liber Schimb, de a pune presiune asupra Statelor din Golf pentru acordarea cat mai multor libertati civile si politice cetatenilor acestor tari. Atunci cand negociezi chestiuni economice trebuie acordata implicit o atentie sporita si legislatiei privind respectarea muncitorilor migranti si a femeilor.
In concluzie, as vrea sa subliniez ca incheierea Acordului de Liber Schimb cu Consiliul pentru Cooperare in Golf ne ofera o serie de beneficii, insa Uniunea Europeana nu trebuie sa uite ca este un actor economic important pe scena internationala. Prin urmare, UE poate si trebuie sa aiba un cuvant greu de spus in negocierile cu orice partener, in promovarea respectarii drepturilor omului!

Un răspuns la “Acordul de Liber Schimb dintre Comunitatea Europeana si Consiliul pentru Cooperare din Golf”

  1. KrisBelucci spune:

    Hi, good post. I have been wondering about this issue,so thanks for posting. I’ll definitely be coming back to your site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website