12 decembrie, 2016

Agenda activităților din Parlamentul European în săptămâna 12-18 decembrie, 2016

Săptămâna aceasta, Parlamentul European va avea ultimele sale întâlniri din acest an, atât în plen cât și în comisii.

Pe agenda discuțiilor și sesiunilor de vot ce vor avea loc la Strasbourg, se află câteva puncte de foarte mare interes, atât din domeniul transporturilor cât și din cel al afacerilor externe.

În primul rând, luni, 12 decembrie, va fi discutat Pachetul feroviar, ce conține: Standardizarea conturilor întreprinderilor feroviare, Serviciile de transport feroviar intern de călători și Spațiul feroviar unic european. Votul asupra setului de documente va avea loc miercuri.

Tot luni se discută și Accesul la piaţa serviciilor portuare şi transparenţa financiară a porturilor.

Marți, în prima parte a zilei, un alt pachet legislativ va fi supus dezbaterilor parlamentare: Pachetul privind energia curată pentru toți.

În domeniul afacerilor externe, este de menționat evenimentul de marți când în Parlamentul European va avea loc ceremonia oficială de acordare a Premiului Saharov. Acest eveniment va fi precedat luni de o reuniune extraordinară a Comisiei pentru Afaceri Externe împreună cu Comisia pentru dezvoltare și Subcomisia pentru drepturile omului, în care va avea loc un schimb de opinii cu laureatele Premiului Saharov – Nadia Murad și Lamiya Haji Bashar.

Tot în domeniul politicii externe, trebuie menționată discuția din plen de marți, când va fi dezbătut subiectul punerii în aplicare a politicii externe și de securitate commune (articolul 36 din TUE).

Mai multe informații despre aceste subiecte pot fi găsite urmărind link-urile atașate precum și programul săptămânii ce poate fi descărcat aici.