18 octombrie, 2016

Agenda activităților din Parlamentul European în săptămâna 17-23 octombrie, 2016

În această săptămână am pe agenda de activități din Parlamentul European două momente pe care doresc să le subliniez.

Primul are loc miercuri, când este programată o ședință de lucru pe tema Raportului asupra modificărilor propuse de Comisia Europeană la Regulamentul Dublin III privind azilul.

Sunt raportoare pe acest subiect, iar reformarea Regulamentului Dublin III este unul dintre principalele mecanisme de răspuns ale Uniunii Europene în fața valului migrațional ce evident este doar la început. De succesul reformelor propuse asupra mecanismelor de primire si gestionare a azilanților depinde, în bună măsură, succesul sau eșecul UE pe viitor în fața acestei provocări ce nu doar că va persista ci are mari șanse să crească în intensitate.

Al doilea subiect important este programat să aibă loc joi, în Comisia AFET. În ședința Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European este programată prima discuție asupra propunerii de Regulament privind înființarea Agenției pentru Azil a Uniunii Europene. Înființarea acestei Agenții este tot parte a mecanismului de răspuns al Uniunii Europene în gestionarea presiunii migraționale și presupune consolidarea rolului Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) prin transformarea sa într-o agenție care să faciliteze punerea în aplicare a sistemului european comun de azil (SECA) și să îi îmbunătățească funcționarea.
Și pe acest document am fost desemnată ca Raportor din partea Parlamentului European.

Amândouă subiectele sunt de impact nu doar la nivel european ci și pentru România, iar efectele se vor face simțite inclusiv pe termen lung în stabilitatea și coeziunea europeană.

Agenda 17-23 octombrie 2016 p1

Agenda 17-23 octombrie 2016 p2