28 noiembrie, 2016

Agenda activităților din Parlamentul European în săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie, 2016

Parlamentul European lucrează în această săptămână atât în comisiile de specialitate cât și în plen.

Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a cărei membră sunt, are programată o întâlnire marți în care, alături de alte subiecte, se va exprima un vot asupra proiectului de Rezoluție privind Agenția pentru Azil a Uniunii Europene, al cărei Raportoare sunt.

Această inițiativă vine ca urmare a procesului de reformare a Sistemului Comun European privind Azilul (CEAS), demarat în Aprilie 2016 de către Comisia Europeană. Reforma intenționează să stabilească un sistem corect și sustenabil de stabilire a Statului Membru responsabil pentru fiecare azilant în parte, întărirea sistemului EURODAC, crearea unei mai mari convergențe a sistemului de azil pentru a preveni deplasările secundare în cadrul teritoriului european și extinderea mandatului Oficiului European de Suport pentru Azil (EASO).

La acest ultim punct se referă documentul ce va primi votul din partea Comisiei AFET marți, iar el presupune transformarea EASO într-o Agenție care să sprijine implementarea reformei politicii de azil și funcționarea CEAS.

Tot în Comisia AFET va mai avea loc un Schimb de opinii privind procesul de pace din Orientul Mijlociu și se va face o informare privind alegerile prezidențiale din Moldova.

Marți voi primi în Parlament un grup de studenți, participanți la programul „Seeds of future” dezvoltat de Huawei – companie care are o prezență puternică și în România. Programul oferă un sistem de trening inedit, ce are loc la sediul companiei mamă din China și în care mi-aș dori să văd implicați cât mai mulți tineri din România.

În mini-sesiunea plenară a Parlamentului European din zilele de miercuri și joi se va dezbate și vota, printre altele, Acordul UE-SUA privind protecția informațiilor cu caracter personal în legătură cu prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor . Acest document vine ca urmare a unei solicitări, inițiate tot de către Parlamentul European în 2010.

Scopul aceste Rezoluții este de a asigura un nivel cât mai înalt de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale indivizilor, în special dreptul la viață privată, atunci când este vorba despre procesarea datelor cu caracter personal și transmiterea acestora către autoritățile competente din UE, Statele Membre sau SUA.

Mai multe despre activitățile din această săptămână din Parlamentul European găsiți în documentul pe care îl puteți descărca de aici.