31 octombrie, 2016

Agenda activităților din Parlamentul European în săptămâna 31 octombrie – 6 noiembrie, 2016

Săptămâna 31 octombrie – 6 noiembrie este „săptămână verde” în Parlamentul European. Aceste săptămâni sunt dedicate, de obicei, activității în circumscripții.

Tot în astfel de săptămâni sunt programate vizitele de lucru ale diferitelor Delegații parlamentare, pentru a nu afecta programul de lucru în comisii sau plen.

Delegația pentru relația cu țările Mashreq (Egipt, Iordania, Liban și Siria) a programat pentru perioada 30 octombrie – 2 noiembrie o deplasare în Egipt.

Egiptul reprezintă un partener important pentru Uniunea Europeană, la nivelul lărgit al Nordului Africii și Orientului Apropiat. În același timp, Uniunea Europeană este principalul partener economic al Egiptului, 30% din exporturile țării având ca destinație piața comunitară.

După o perioadă de stagnare, ce a urmat revoluției din ianuarie 2011, Egiptul a făcut pași importanți spre normalizare, cei mai importanți fiind noua Constituție din ianuarie 2014, alegerile prezidențiale din mai 2014 și cele parlamentare din decembrie 2015.

Deplasarea actuală face parte din dialogul instituțional pe care Uniunea Europeană îl are cu Egiptul, în cadrul Politicii de Vecinătate, iar importanța acestui dialog se vede și în nivelul întâlnirilor ce vor avea loc în aceste zile.

La nivel guvernamental ne vom întâlni cu Ministrul pentru Migrație și Diaspora, Ministrul pentru Cooperare Internațională și Ministrul Solidarității Sociale.

La nivel Parlamentar va avea loc o întâlnire cu o delegație condusă de Dr. Aly Abdel Aal, Speaker al Parlamentului – funcția echivalentă celei de președinte al instituției.

Vizita va culmina cu întâlnirea de miercuri, 2 noiembrie, când la Palatul Prezidențial vom avea o întrevedere cu Excelența Sa Abdel Fatah Al Sisi, Președintele Republicii Arabe a Egiptului.

Nu pot să nu amintesc și de întâlnirea cu Papa Tawadros II, Patriarh al Bisericii Copte Ortodoxe – un moment foarte important pentru relația cu minoritatea creștină care trăiește în Egipt.

De asemenea, pe 1 noiembrie vom avea o întrevedere și cu Excelența Sa Ahmad Aboul-Gheit, Secretarul General al Ligii Arabe.

Mai multe detalii aici și în programul de mai jos.

Agenda 31 octombrie - 6 noiembrie 2016 p1

Agenda 31 octombrie - 6 noiembrie 2016 p2