15 mai, 2014

Agricultură și mediul rural: alimente BIO și creșterea exporturilor

Mai sunt doar 10 zile până la momentul alegerilor europarlamentare, iar campania a atins un maxim de intensitate.

În ultimele două săptămâni am bătut țara de la sud la nord și de la est la vest și am observat o lipsă majoră de conținut a acestei campanii. Nu se vorbește despre ce au făcut europarlamentarii, nu se vorbește despre ce pot să realizeze aceștia și nici măcar despre ce vor să facă cei care cer votul oamenilor pe 25 mai.

În continuare, Partidul Național Liberal este singurul care vine în fața oamenilor cu un program politic în care prezintă obiectivele pe care le propune românilor și acțiuni concrete în Parlamentul European pentru atingerea acestor obiective.

Având în vedere că 70% din legislația adoptată de Parlamentul European se aplică ulterior în România, este important să știm ce măsuri vor susține cei 32 de europarlamentari români, care vor fi beneficiile României dar și ce eforturi presupune aceast transfer de norme de la Bruxelles la București.

Cred cu tărie în corectitudinea demersului liberal de a veni în fața oamenilor cu un program politic pe care își asumă răspunderea și de aceea continui în a prezenta “Manifestul PNL pentru Parlamentul European: Prosperitate, Națiune și Libertate”.

Cei care doresc să îl consulte în integralitatea sa o pot face oricând aici, pe site-ul Partidului Național Liberal. Până acum am vorbit despre “Politica financiară & fiscalitate”, despre “Tinerii în piața muncii”, despre “Industrie” și despre “Energie”. Azi este rândul capitolului despre Agricultură și mediul rural.

În acest domeniu, Partidul Național Liberal susține adoptarea măsurilor de sprijin pentru organizarea micilor fermieri în grupuri sau în asociații de producători, aceasta fiind singura cale de a-și promova și de a vinde produsele la un preț corect atât pentru producător, cât și pentru cumpărător.

Pentru România, un potențial special de dezvoltare îl reprezintă producția de alimente Bio, unde țara noastră are șansa ca sub umbrela Uniunii Europene să devină un exportator redutabil pe acest segment.

Cum acționăm:

  • Acces la utilități pentru mediul rural:

Partidul Național Liberal va promova o inițiativă care să permită o alocare directă din fondurile europene pentru soluții locale de acces direct la utilități în zonele izolate din mediul rural, unde nu este fezabilă o extindere a rețelelor naționale.

  • Milităm pentru încurajarea financiară a tinerilor fermieri:

Pentru a stimula reînnoirea generațiilor, vom susține plata de bază acordată tinerilor fermieri de până la 40 de ani, care își încep activitatea, și completarea acesteia printr-o plată suplimentară de 25 % în primii 5 ani de la instalare. Ea va fi finanțată cu până la 2 % din pachetul financiar național pentru plățile directe și va fi obligatorie pentru toate statele membre.
PNL va susține și implementarea prevederilor din noua Politică Agricolă Comună pentru acordarea de fonduri de până la 70.000 euro pentru tinerii fermieri, prin investiții generale în active fizice, servicii de formare și de consiliere, precum și granturi de instalare.

  • Creăm mai multe locuri de muncă în agricultură:

Dublăm acordarea de fondurilor europene din agricultură cu măsuri pentru crearea locurilor de muncă și încurajarea spiritului antreprenorial în mediul rural.

  • Susținem producătorii de alimente BIO:

Partidul Național Liberal susține mecanisme de protejare și de promovare a producătorilor de alimente Bio.
În această linie se încadrează și una dintre ultimele măsuri votate de europarlamentarii liberali în Parlamentul European, cea de creștere a sumelor alocate pentru promovarea produselor agricole tradiționale în Europa și pe piețele din țări aflate în plină dezvoltare precum China sau Corea de Sud, de la 62 milioane de euro la nivelul întregii Uniuniuni Europene în 2014 la peste 200 de milioane de euro în 2020. Folosindu-se de aceste noi oportunități de finanțare fermierii români pot face ca milioane de noi clienți din întreaga lume să guste din “Salamul de Sibiu”, “Cârnații de Pleșcoi”, “Covrigii de Buzău” dar și din “Țuica de Zetea”, “Burduful de Bobâlna” și, de ce nu, delicioasele “Plăcinte Dobrogene”.
Cei interesați pot obține mai multe informații despre acest subiect aici.

 

(Fotografia ce însoțește acest articol a fost realizată undeva, pe drumul dintre satul Lanuri din comuna Ziduri și orașul Buzău, imediat după ce o cireadă de vaci a traversat drumul care le despărțea câmpul în două, o imagine ce o mare parte a zonei rurale din România)