7 aprilie, 2017

Atacul aerian al SUA in Siria: ce se întâmplă atunci când se depășește și ultima limită

Atacul de astăzi, efectuat asupra bazei aeriene Shayrat din Siria este, în ciuda opiniei unora, un semn de normalitate și în niciun fel „o agresiune asupra unei națiuni suverane”.

Cel puțin 86 de morți, dintre care 27 de copii, sute de răniți – acesta este bilanțul oribilului atac cu arme chimice din Ildib, de care se face răspunzătoare armata Siriană. Acest ultim atac este doar ultimul dintr-o serie mult mai lungă de lovituri similare asupra unor ținte civile, ce au lovit nu doar Ildib ci și Homs, Rif Dimashq, Aleppo, Damasc și Hama – toate teritorii controlate de forțele ce se opun regimului lui Bashar al-Assad în Siria.

Cine ar trebui să acționeze în situația unor astfel de atacuri oribile? Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite!

Ce face Consiliul de Securitate al ONU? Acesta s-a întâlnit miercuri după amiază, fără însă a lua o decizie asupra propunerii de rezoluție înaintate de SUA, Marea Britanie și Franța, ce condamnă utilizarea armelor chimice în Siria și cere regimului sirian să pună la dispoziția Consiliului înregistrările cu datele de zbor din ziua atacului.

De ce este incapabil Consiliul de Securitate al ONU să treacă la acțiune atunci când o întreagă lume aistă neputincioasă la moartea oribilă a zeci de copii, în urma atacului cu arme chimice din 4 aprilie, din Siria?

Răspunsul este simplu: de cel puțin șapte ori Rusia s-a opus luării unei decizii, utilizând dreptul său de veto din Consiliul de Securitate al ONU asupra unor rezoluții privitoare la Siria.

Atunci când dreptul internațional și diplomația eșuează în a aduce rezultate din cauza modului pervers și rău intenționat în care ele sunt folosite de către Vladimir Putin în sprijinirea regimului lui Bashar al-Assad, este timpul pentru a trece la acțiune.

Statele Unite sunt de admirat pentru curajul pe care îl dovedesc și pentru faptul că vorbele sunt urmate de fapte, nu doar de mai multe vorbe.

Nimeni în această lume nu se poate simți în siguranță dacă, timp de șapte ani (timpul scurs de la declanșarea conflictului din Siria) Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite este incapabil să acționeze, iar acest blocaj continuă chiar și după ce în fața sa ajung imaginile groaznice ale celor 27 de copii ce au murit în urma atacului cu arme chimice petrecut în Siria. Decizia Președintelui Trump de a acționa îmi readuce speranța că omenirea încă este capabilă să acționeze, atunci când trebuie să acționeze.