5 decembrie, 2011

Autoritatile locale si regionale, in dezbatere, la Bruxelles

           Saptamana trecuta, am participat, in calitate de vice-presedinte al Intergrupului URBAN al PE, la seminarul cu tema ” Dezvoltare Locala ca un pilon-cheie de politici integrate teritoriale a UE post-2013″, eveniment organizat de Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor (CEMR), în parteneriat cu Convenţia Autoritatilor Locale  Scotiene ( COSLA ) şi Asociaţia Municipiilor din România ( AMR ), sub inaltul patronaj al Intergrupului ” URBAN „.

 Cu aceasta ocazie, am discutat impreuna cu reprezentanţii instituţiilor europene şi Preşedinţia poloneză a UE, experţi locali şi regionali implicati in politica de coeziune, precum si aleși locali din mai multe state membre, printre care si primarii USL: Andrei Chiliman (primarul Sectorului 1 din București), Romeo Stavarache (primarul municipiului Bacău) si Tudor Pendiuc (primarul municipiului Pitești), despre locul pe catre trebuie sa il ocupe dezvoltare locală integrată, in politicile si programele UE, post-2013.
 
  Dezbaterea a fost deosebit de interesanta deoarece am discutat pe marginea propunerilor Comisiei Europene privind metoda de dezvoltarea locală, cu accent deosebit pe dimensiunile urbana şi rurală ale politicilor teritoriale de dezvoltare.

          Propunerea Comisiei Europeana sustine punerea in aplicare a metodei de dezvoltare locala astfel incat parteneriatele locale, definite “de jos în sus”, sa fie integrate in strategiile de dezvoltare locala si regionala. Acestea vor putea fi finantate cu ajutorul Fondului European de Dezvoltare (FEDR), Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) precum şi a Fondului Social European (FSE).

          Discuţia din PE s-a concentrat in mod deosebit pe problemele cu care ne confruntam in prezent, lectiile pe care ar trebui sa le invatam din experientele trecute si implicit modalitatile prin care putem imbunatatii legislatia europeana, in domeniu, astfel incat aceste forme de dezvoltare locală şi de parteneriat sa raspunda, pe viitor, cu adevarat, nevoilor autoritatilor locale si regionale.
 
          Concret, ne dorim sa incurajam parteneriatele dintre mediul public, privat si organizatiile de voluntariat, oferind astfel un instrument foarte puternic de mobilizare si implicare a comunitatilor locale, organizatiilor si a cetatenilor.

          Desi Comisia a propus deja cateva solutii viabile pentru o parte dintre problemele cu care se confrunta autoritatile locale si regionale in accesarea si implementarea proiectelor finantate din bani europeni consider ca inca mai sunt multe aspecte de clarificat.

          In acest sens, am ridicat o serie de probleme identificate atat in ultima perioada de programare cat si in prezent, precum: lipsa unei definitii clare a metodologiei de dezvoltare locala si a coerentei cu alte programe si fonduri europene, necesitatea coordonarii intre strategiile definite de parteneriatele locale si regionale si strategiile nationale si europene, importanta consolidarii capacitatii administrative a statelor membre, deficitara, in mod deosebit, in noile state membre care nu au nici experienta si nici resursele necesare.

          In acest context, masuri precum implicarea autoritatilor locale inca din etapa prelegislativa, simplificarea cadrelor legislative si introducerea unor sisteme de monitorizare eficiente a activitatii derulate la nivel national sau crearea unui model unic de audit, ar contribui semnificativ la realizarea obiectivului de reducere a riscului de eroare si, implicit, la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene.

          Este foarte important ca pentru viitoarea perioada de programare pe langa regulamentul comun stabilit la nivel european si aplicabil tututor statelor membre sa ne asiguram ca acestea nu vor avea posibilitatea de a introduce reguli suplimentare, la nivel national, cu atat mai mult cu cat acest mod de lucru si-a dovedit ineficienta, in actuala perioada de programare.
        Monitorizarea şi evaluarea trebuie sa impulsioneze invatarea politicilor si, impreuna cu controlul financiar, sa constituie un stimulent pentru imbunatatirea calitatii performantei.
         Sunt ferm convinsa ca o buna guvernanţă la nivel european, naţional, regional şi local este fundamentală pentru asigurarea calităţii procesului de luare a deciziilor, a planificării strategice şi a punerii în aplicare eficiente şi cu succes a politicii de coeziune.
          In ceea ce priveste rolul autoritatilor locale si regionale, este evident ca o implicare activa a acestora in procesul decizional inca din etapa prelegislativa alaturi de o analiza pertinenta a  eficientei mecanismelor gestiunii repartizate, cu diferitele responsabilitati ce revin atat Comisiei cat si statelor membre reprezinta garantia obtinerii unor rezultate mai bune in privinta absorbtiei fondurilor europene, in viitoarea perioada de programare.
          Prin urmare, este foarte important ca statele membre să ia masurile care se impun pentru a-si consolida capacitatea administrativa si a asigura cofinanţarea proiectelor atat prin contribuţii naţionale cat şi cu sprijin sub forma instrumentelor de inginerie financiară, cu scopul de a creste procentul de absorbtie a fondurilor si de a evita intarzieri suplimentare majore in materie de investitii.
          Tot cu aceasta ocazie, am sustinut si am solicitat Comisiei Europene continuarea proiectului „Erasmus pentru alesii locali si regionali” deoarece ofera posibilitatea unui schimb de experienţă activ în special în privinţa accesării fondurilor europene prin promovarea proiectelor comune şi a schimbului de experienţă. In acest sens, PE a adoptat, recent, un amendament care prevede alocarea unui buget de 2 milioane de Euro, insa, Comisia Europeana este cea care trebuie sa vina cu o propunere concreta care sa asigure, derularea efectiva a acestui program.

          Aceasta a fost doar o prima dezbatere pe marginea pachetului legislativ propus de Comisia Europeana însa, pe parcursul anului viitor, in cadrul procesului de consultare, vom organiza, in PE, mai multe evenimente de acest gen. In acest mod, ne asiguram ca, cel putin  la Bruxelles, vocea autoritatilor locale si regionale este auzita si luata in considerare, in cadrul negocierilor, astfel incat viitorul pachet legislativ sa răspunda nevoilor si problemelor cu care aceștia se confrunta.  

          Ideal ar fi ca si la nivel national, Guvernul Boc-Udrea sa aiba aceeiasi deschidere in a dezbate si consulta autoritatile locale si regionale dar si cetatenii in legatura cu propunerea Comisiei Europene privind viitorul pachet legislativ si, in mod deosebit, aspectele care afecteaza in mod direct Romania.

          Din pacate insa, acest Executiv, lipsit de orice credibilitate si consecventa nu numai la nivel national ci si la nivel european a picat demult examenul de trecere si la capitolul transparenta si comunicare fata de proprii cetateni. Aspectele despre care va vorbesc dar, mai ales, modul in care Romania va negocia legislatia europeana pentru urmatoarea perioada de programare ne va afecta, pe toti, pana in anul 2020. 

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema va rog sa consultati documentele atasate: LDA_29_11_11_FP_fin, LEADER_CEMR_LDseminar, Piskorz – Urban Development, Seminar local development – ESF, 29_11_11_Seminar_Local_Development_final.

6 răspunsuri la “Autoritatile locale si regionale, in dezbatere, la Bruxelles”

 1. mihaic3001 spune:

  La mulţi ani, multă sănătate, putere de muncă şi fericire alături de cei dragi !
  Sunteţi unul dintre cei mai valoroşi oameni politici ai României şi ţineţi-o tot aşa.
  Opiniile dvs. sunt extrem de pertinente şi este o plăcere să o urmăreşti pe Ramona Mănescu la TV.
  Sper să vadă şi d.na Udrea acest mesaj, poate pricepe ceva, sau măcar să tragă nişte concluzii.
  Cu mâinile amândouă aş vota un politician ca dvs. în orice funcţie.

 2. gabryela spune:

  doamna manescu,
  astia instaleaza dictatura prin comasarea alegerilor si dvs.vorbiti despre autoritati locale in democratie?!

 3. Bibliotecaru spune:

  🙂
  L-aţi cam scuturat pe domnul Chiriac la Antena 3, mi-a plăcut. Mi-a plăcut pentru că aţi ştiut să vă apăraţi punctul de vedere cu eleganţă… şi este greu în faţa domnului Chiriac.
  😆

 4. Marian spune:

  Sarut mainile.
  Foarte buna atitudinea din aceasta seara din emisiunea difuzata pe postul TV. V-am urmarit cu interes si placere. Asteptam o astfel de abordare si un astfel de discurs, nici de data aceasta nu m-ati dezamagit. Va sustin si eu ideile prezentate si atitudinea.

 5. Alina Gorghiu spune:

  Ma bucur ca s-a discutat si despre voluntariat in cadrul autoritatilor locale. Este un fenomen care incepe sa creasca. Si eu primesc semnale in sensul asta si ma bucura initiativele ONG-urilor. Acum astept deschidere si din partea autoritatilor.

 6. Va multumesc mult pentru aprecieri si incurajari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website