22 ianuarie, 2009

Bulgaria a luat decizia reactivarii reactoarele 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Kozlodui

In contextul crizei gazului din ultima perioada, Bulgaria a anuntat reactivarea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Kozlodui.
Este evident ca Bulgaria este puternic afectata de criza gazului dar nu consider ca fiind cea mai buna solutie aceea de a reactiva cele 2 reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui. Spun acest lucru deoarece aceasta masura reprezinta un factor de risc mult prea mare pentru intreaga regiune si in special pentru Romania.
Centrala ar putea fi repornita in baza articolului 36 din Tratatul de aderare la UE al Bulgariei potrivit caruia aceste reactoare ar putea fi relansate temporar, intr-o situatie de criza a resurselor energetice.
In conditiile in care Comisia Europeana a recunoscut in repetate randuri ca aceste reactoare nu indeplinesc standardele europene de siguranta consider necesar ca forul european sa ia in calcul foarte serios, si in regim de urgenta, identificarea de solutii alternative prin care sa sprijine Bulgaria in acest moment.
Centrala atomica de la Kozlodui a fost construita in anii ’60, fiind una dintre cele mai vechi din Europa. Chiar si Centrala de la Cernobal, a carei catastrofa din 1986 a zguduit o lume intreaga, este considerata mai moderna.
Desi in ultimii ani autoritatile bulgare au dat asigurari ca centrala nu reprezinta nici un pericol, numeroasele incidente inregistrate la reactoarele vechi de aproape 50 de ani fac din obiectivul economic din nord – vestul Bulgariei cel mai periculos punct pe harta nucleara a Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website