13 octombrie, 2011

Calitatea invatamantului superior trebuie imbunatatita!

                In Comisia pentru Cultura si Educație din PE am discutat, zilele trecute, situația invatamantului superior din Uniunea Europeana. In cadrul dezbaterii, am analizat starea actuala din acest domeniu in contextul in care, la nivel european, se căuta soluții si se fac eforturi pentru a imbunatati calitatea educației, mai ales in aceasta perioada de criza economica.

                Astfel, am discutat despre importanta creării unei legături mai strânse intre universitati, programe de cercetare si întreprinderi, cat si despre recunoașterea calificărilor si diplomelor obținute intr-un alt stat membru. Studiile prezentate in aceasta dezbatere au arătat ca inca nu exista  suficiente parteneriate intre unitatile de invatamant superior si mediul de afaceri iar coordonarea intre tarile din Europa, in ceea ce privește recunoașterea diplomelor, este departe de a fi realizata. Pe langa toate acestea, persista problema mobilității tinerilor. Deși avem programul Erasmus care le da studenților posibilitatea sa isi urmeze studiile pentru o anumita perioada intr-un alt stat, doar un număr mic dintre aceștia ajung sa beneficieze pe deplin de el, mulți fiind constrânși, din pacate, de aspectul financiar.

                Cred intr-adevăr ca, pentru a putea ieși din criza si pentru a stimula creșterea economica viitoare, trebuie sa punem mai mult accent pe stabilirea de parteneriate intre universitati si mediul de afaceri, cat si pe creșterea gradului de competitivitate si atractivitate al instituțiilor noastre de invatamant. In plus, sunt de părere ca trebuie făcute mai multe eforturi pentru a oferi aceasta oportunitate, de a studia prin programul Erasmus, cat mai multor studenți inclusiv celor care aparțin unor categorii defavorizate. Este cunoscut faptul ca o astfel de perioada de studiu petrecuta intr-un alt stat membru le oferă tinerilor posibilitatea de a-si însuși un set de competente si aptitudini căutate pe piața forței de munca, mărind astfel șansele lor de a-si găsi o slujba după terminarea studiilor.

                Din păcate însa, situația invatamantului superior din tara noastră este mult mai grava decât in celelalte state membre UE. Majoritatea universitatilor noastre sunt departe de a fi competitive la nivel european si cu atât mai puțin la nivel mondial.  Cercetarea nu este deloc încurajata iar parteneriatele intre invatamantul superior si mediul de afaceri nu sunt nici măcar luate in considerare de către actualul ministru. De aceea, mi-as dori ca si Romania sa adopte si sa implementeze recomandările Comisiei si ale Parlamentului in domeniul educației, așa cum au făcut celelalte state care au inteles importanta invatamantului superior pentru creșterea si dezvoltarea  economica. Pentru aceasta însa, avem nevoie de o noua guvernare capabila sa realizeze o strategie naționala in domeniul educației, adaptata realităților din societatea româneasca si cerințelor existente la nivel european.

6 răspunsuri la “Calitatea invatamantului superior trebuie imbunatatita!”

 1. Radu spune:

  Confirm importanta experientei Erasmus, nu doar pe plan profesional cat si din punctul de vedere al cresterii individuale. Personal am plecat intr-un program erasmus de la o universitate din Roma la una din Paris. De-aici as vrea sa spun doua lucruri; Unu, probleme sunt in intreaga Europa, comunicarea intre universitatea de la care am plecat eu, Sapienza cu cea din Franta, Paris X fiind foarte anevoioasa si Doi, vreau sa intaresc inca o data afirmatia de mai sus… nu doar educativ (am avut ocazia sa vad si un alt sistem de invatare) ci si social; m-am intors cu prieteni din intreaga Lume. Astazi uitandu-ma in spate as putea afirma ca a fost cea mai frumoasa parte din ani de studiu si una dintre cele mai frumoase din viata. Sper ca in viitor acest program sa fie accesibil unui numar cat mai mare de tineri din Romania concomitent cu cresterea competitivitatii Universitatilor noastre (pentru a fi interesati si tinerii din Europa sa vina la noi).

 2. Ion Corbu spune:

  Cred ca ar fi util sa fie elaborata o Directiva privind standardele de calitate si criteriile care se pot avea in vedere pentru ierarhizarea universitatilor.

  Si, de asemenea, stabilite clar limitele autonomiei universitare si atributiile ministerelor in aceasta directie. In Romania ierarhizarea a fost facuta arbitrar si netransparent iar autonomia universitara a fost redusa practic la zero.

 3. Deceneu spune:

  Nu cred ca o noua guvernare cu D-na Stanoiu ar fi mai receptiva la imbunatatirea calitatii invatamantului superior romanesc. Cu propunerea legislativa de a se accepta studenti fara bacalaureat as spune ca dimpotriva.

  Sunt de acord ca invatamantul este la pamant, dar nu cred ca merita sa investesti in invatamant daca nu valorifici absolventii si ii lasi sa-i valorifice alte tari.
  Primul pas ar fi sa ne valorifcam oamenii si apoi sa investim in ei si sa le fie impuse conditii contractuale de a practica in Romania. Orice investitie trebuie amortizata.

  PS Am scris cateva opinii despre UE si as fi magulit daca v-ati face timp sa cititi.
  Nu prea stiu ce se intampla pe la Bruxelles, dar am senzatia ca se pregateste un mare stat socialist cu o birocatie pe masura, un aparat birocratic rupt complet de cei pe care-i reprezinta.

 4. […] A durat mai mult decât ne-am aşteptat şi ne-am dorit. Problemele însă au dispărut când am văzut mulţumirea din ochii părinţilor şi copii simţindu-se bine împreună cu educatoarele grădiniţei. […]

 5. Lilick spune:

  “In perioada curpinsa intre 24 si 27 octombrie, noi, bloggerii liberali, facem un apel la reconciliere nationala in jurul Monarhului nostru.

  In aceste zile, in particular, invitam blogosfera si mass-media la incurajarea unui armistitiu politic. Sunt momente, precum “Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai”, cand romanii, indiferent de nationalitate, religie sau orientare politica, trebuie sa isi regaseasca speranta comuna intr-un viitor mai bun.

  Coroana Romaniei, sub care s-a facut Unirea cea Mare, sa fie macar in aceste zile simbolul sub care sa ne regasim unitatea si fraternitatea pierduta la 30 decembrie 1947.

  In vremurile tulburi pe care le traim, avem nevoie mai mult decat orice de un moment de respiro, in care sa ne omagiem in liniste Suveranul. De aceea, noi, bloggerii liberali, ne obligam ca in aceste zile sa nu raspundem niciunei provocari, de orice natura ar fi aceasta, si sa cultivam valorile nationale, in bucuria jubileului Majestatii Sale, Regele Mihai.”

  Clubul Bloggerilor Liberali

 6. […] Moş Crăciun poate fi mai activ şi mai prezent decât noi Majestate va […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website