29 septembrie, 2008

Câmpul de luptă de la Mărăşeşti ar putea intra în patrimoniul Unesco

Zilele acestea o stire mi-a atras atentia: câmpul de luptă, de la Mărăşeşti, ar putea intra în patrimoniul Unesco.
Verdun şi Mărăşeşti două locuri care la incepuitul secolului al XX-lea au scris istorie. Iata ca la aproape un secol, o pot face din nou. Cele doua orase au şansa de a intra în patrimoniul UNESCO, sub forma unui singur dosar, o premiera in istoria UNESCO.
Ideea apartine lui Serge Barcellini, controlor general al Armatei franceze. El spune ca  „ideea constă în reunirea ţărilor europene, ceea ce ar fi o premieră în activitatea UNESCO care s-a ocupat până acum de iniţiative separate ale ţărilor europene”.
Pentru aceasta insa, partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Francezii au făcut din câmpurile lor de luptă un adevărat muzeu în aer liber, un loc în care ajungi şi ţi se zburleşte pielea când vezi miile, zecile de mii de cruci ce răsar din câmpurile ce-au fost scăldate în sânge. Fiecare loc îşi spune povestea şi te duce înapoi în timp.
Fostul camp de lupta, de la Marasesti, ar trebui adus intr-o stare suficient de buna pentru a fi vizitat, iar complexul ce cuprinde Mausoleul ce adduce aminte de respectivele evenimente, reabilitat.
Personal consider initiativa ca una deosebita si cred cu tarie ca acest proiect ar trebui sustinut mai mult, pentru ca mentinerea patrimoniului istoric trebuie sa ne preocupe cu prioritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website