2 aprilie, 2008

Carta alba a Comisiei Europene privind sportul

Carta alba a Comisiei Europene privind sportul

Zi plina luni la Comisie; a fost prezentata Carta alba a Comisiei Europene privind sportul, precum si opiniile celorlalte comisii din Parlamentul European. Materialul urmareste dimensiunea sociala a sportului, dimensiunea economica, precum si organizarea sportului. Ma voi opri in acest articol numai asupra dimensiunii sociale, urmand ca maine sa scriu despre celelalte doua. Cei interesati imi pot scrie pentru a le trimite intreg documentul pe e-mail
Dupa cum era de asteptat, primul punct reprezinta legatura dintre sport si sanatate. Intr-un moment in care elevii din Romania se duc la scoala cu scutiri pentru a evita orele de educatie fizica, in Europa, Comisia recunoaste faptul ca sportul genereaza valori importante precum: spiritul de echipa, solidaritatea, toleranta si fair-play-ul, contribuind la dezvoltarea si implinirea personala. Nu cred ca pot accentua suficient cat de mult cred in necesitatea practicarii sportului de la varste fragede; sunt pline ziarele de articole cu privire la proportiile pe care le-au luat obezitatea, bolile cardio-vasculare si diabetul in Romania, iar noi construim o societate din ce in ce mai sedentara. Singura campanie televizata in Romania, ce promoveaza o viata activa este platita de UEFA si Play Station. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda efectuarea zilnica a cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata pentru adulti, respective 60 de minute pentru copii.
Comisia recomanda promovarea la nivel ministerial a unei cooperari consolidate intre sectoarele sanatatii, al educatiei si al sportului, in vederea definirii si punerii in aplicare a unor strategii coerente de reducere a incidentei excesului in greutate, a obezitatii si a altor riscuri pentru sanatate. Din cate stiu in Romania nu exista momentan o astfel strategie, si nici un efort concertat al celor trei instituii… intentionez sa vad in ce masura rezultatele Planului National de Evaluare a Sanatatii Populatiei (una intre cele mai bune initiative din sanatate) reliefeaza obezitatea, bolile cardio-vasculare si diabetul ca fenomene de masa, si in ce masura exista o strategie coerenta de combatere a acestora; nu in calitate de euro-parlamentar, ci in calitate de roman ingrijorat intentionez sa ma implic in orice effort de aceasta natura, si va invit sa mi scrieti opiniile voastre pe adresa ramona.manescu@ramona-manescu.ro
O alta chestiune abordata in Carta Alba a fost dopajul; chiar daca in Romania dopajul nu este practicat pe scara larga, problema nu este de neglijat; evident e mai usor sa preintampini decat sa rezolvi. A fost accentuat deasemenea si rolul pe care sportul il are in activitatile educative si de formare in promovarea cetateniei active si a voluntariatului.
Un alt punct sensibil (inclusiv pentru Romania) este utilizarea potentialului sportului cu privire la incluziunea sociala, integrarea si sansele egale. Intr-adevar, practicarea unui sport tinde din ce I ce mai mult sa devina un lux; taxele, costul echipamentelor, lipsa unor locuri amenajate impiedica multi romani sa se afirme in domeniul sportive. In special mediul rural sufera din aceasta cauza. Din nou, lucrurile se leaga: probabil fenomenul alcoolismului (atat de prezent in satele noastre) ar fi cu mult mai scazut daca oameni ar avea posibilitatea de a practica un sport. Din pacate, cu exceptia unor terenuri de fotbal amenajate in pasuni, lumea rurala si sportul nu se intersecteaza decat la televizor; in conditiile in care aproximativ 40% dintre romani traiesc in mediul rural, avem o poblema. Cred ca statul ar trebui, in special prin intermediul administratiei locale, sa sprijine practicarea sporului la scara larga.
Evident, violnta in sport nu putea fi neglijata; scandalul recent din forbalul omanesc demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca poastele obiceiuri se invata mai usor decat cele bune. Trebuie sa combatem violenta si rasismul din fotbal; nu cred ca exista masuri “prea drastice” in acest scop.
Sportul este deasemenea un factor de promovare a valorilor fiecarei natiuni. Faptul ca personalitati precum Nadia sau Hagi se numara printer cei mai cunoscuti romani nu este intamplator. Nu cred ca ar fi deloc o investitie proasta reinvatarea oinei de catre romani… sau promovarea acestui sport.

Un răspuns la “Carta alba a Comisiei Europene privind sportul”

  1. cetateanu scandalos spune:

    Exista anumite teste sau programe unice aplicate in scoli la nivel european?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website