20 aprilie, 2010

CE continua sa incurajeze DNA

Ramona Manescu: CE continua sa incurajeze DNA despre care ea insasi afirma ca este ineficienta
Bruxelles, 9 apr /Agerpres/ – Eurodeputata Ramona Manescu (ALDE/PNL) a adresat o interpelare Comisiei Europene cu privire la aprecierile pozitive la adresa DNA, continute in raportul intermediar pe justitie dat publicitatii la 23 martie. In documentul trimis executivului comunitar, Ramona Manescu a solicitat lamuriri din partea Comisiei Europene care, in opinia sa, incurajeaza o institutie a carei ineficienta a fost dovedita ani la rand. Eurodeputata liberala justifica, intr-un interviu acordat corespondentului AGERPRES, demersul sau.
AGERPRES: Acum doua saptamani ati cerut lamuriri Comisiei Europene legate de aprecierile pozitive la adresa DNA, institutie despre ati spus ca si-a dovedit in nenumarate randuri inutilitatea. Ati primit vreun raspuns?
Ramona Manescu: Nu astept un raspuns de la Comisia Europeana inaintea termenului oficial de sase saptamani pentru ca este o chestiune delicata, la care oficialii Comisiei trebuie sa decida cum sa raspunda. Tocmai pentru ca este o chestiune atat de delicata, nu ma astept sa primesc un raspuns transant si sincer. Voi primi probabil un raspuns diplomatic, in linia obisnuita a Comisiei Europene pentru situatiile in care doreste ocolirea unei abordari directe la o problema atat de sensibila cum este cea despre care vorbim.
AGERPRES: Ce reprosati, de fapt, Comisiei Europene in intrebarea scrisa pe care i-ati adresat-o?
Ramona Manescu: Ii reprosez faptul ca de trei ani continua sa incurajeze o institutie despre care ea insasi afirma in diferitele rapoarte publicate ca este ineficienta. Potrivit raportului despre care vorbim, si aici as vrea sa fiu extrem de precisa si sa citez: „Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a mentinut rezultatele bune in ceea ce priveste anchetele impartiale in cazurile de coruptie la nivel inalt”. Sincer, nu stiu la ce categorie sa incadrez aceasta afirmatie din partea Comisei: naivitate sau rea-credinta? Daca analizam declaratia, faptul ca se spune ca DNA si-a mentinut rezultatele bune, stiind ca acestea nu au existat vreodata, putem sa conchidem ca „a nu face nimic” este considerat un lucru bun, iar in ceea ce priveste impartialitatea anchetelor DNA, as califica-o astfel de afirmatie drept cinica. Poate Comisiei ii este usor sa ignore realitatea in ceea ce priveste activitatea DNA, insa noi romanii ne-am saturat de spectacolul ieftin al justitiei facute la televizor, in timp ce problemele reale cu care ne confruntam, precum saracia, disponibilizarile masive si colapsul economic raman fara solutii din partea guvernantilor.
AGERPRES: In cele doua reactii pe care le-ati avut dupa publicarea raportului intermediar pe justitie, ati vorbit despre rolul parchetelor judetene care au inregistrat, in opinia dvs., rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei. De ce insistati atat de mult pe aceste institutii locale, pana la urma?
Ramona Manescu: Nu numai in opinia mea. Toate argumentele mele din cele doua interventii s-au bazat exclusiv pe concluziile documentului publicat de Comisie. Raportul face referire la rezultatele bune ale parchetelor judetene care au inregistrat o crestere a numarului de trimiteri in judecata si a anchetelor initiate ex-officio. Acest lucru demonstreaza clar ca strategiile locale de combatere a coruptiei pregatite de parchetele judetene au dat rezultate. Vorbim de eficienta si acesta este exemplul de urmat. As vrea sa insist asupra urmatorului lucru: in toate statele membre, parchetele sunt cele responsabile de prevenirea si combaterea coruptiei. Este momentul sa incepem sa lasam justitia sa-si faca singura treaba. Nu avem nevoie de o institutie, DNA, care a pus pe obrazul Romaniei eticheta de stat corupt. As vrea sa aduc din nou in discutie exemplele concrete date de Comisie in raportul publicat acum doua saptamani: in perioada cuprinsa intre 1 iulie si 31 octombrie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis in instanta 122 de invinuiti, dintre care doar 17 pot fi incadrati in categoria „coruptiei la nivel inalt”. Raportul Comisiei arata clar faptul ca, din punct de vedere al dosarelor solutionate, rezultatele DNA sunt neconvingatoare.
AGERPRES: DNA este totusi o institutie subordonata Parchetului General, asadar toate aceste elemente enumerate de dvs. se desfasoara sub umbrela acestuia, in favoarea caruia pledati.
Ramona Manescu: Parchetele generale din statele membre au departamente in cadrul propriei organigrame care investigheaza cazurile de coruptie. Romania are o institutie distincta, cu un anumit grad de subordonare, cu o organigrama extrem de stufoasa, care mananca bani de la bugetul de stat si care are rezultate neconvingatoare. Sa nu uitam ca DNA are reprezentare locala, deci dubleaza propriu-zis activitatea parchetelor judetene, singurele evidentiate cu progrese palpabile. Vorbim despre o institutie cu un procuror-sef mai cunoscut si mai mediatizat decat procurorul general. Senzatia generala este ca procurorul general este subordonatul sefului DNA si nu invers. DNA este marea eticheta de stat corupt de pe obrazul Romaniei care ne face un deserviciu imens. Din cauza acestei etichete nu putem negocia contracte comerciale de pe picior de egalitate cu partenerii europeni. Suntem mereu nevoiti sa acceptam tarife mai mari sau clauze dezavantajoase, investitorii seriosi nu vin in Romania pentru ca avem aceasta eticheta de stat corupt. Cred ca este momentul sa facem ceva si sa iesim din acest cerc vicios pentru ca marea majoritate a romanilor nu sunt corupti. Sunt profesori ce risca sa-si piarda painea, sunt pensionari care in curand nu-si vor mai primi pensiile, sunt someri care nu isi gasesc locuri de munca, sunt tineri care pleaca in strainatate pentru ca Romania nu mai este o alternativa pentru ei. Aceasta este marea majoritate a romanilor. Coruptii sunt in Guvern, iar dl Boc ar trebui sa vada ca aceasta DNA mananca bani seriosi de la bugetul de stat si sa faca ceva in acest sens, nu sa taie din pensii si salarii.
AGERPRES /(Tudor Martalogu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website