8 iunie, 2016

Centrele de detenție ale CIA: o poveste fără sfârșit care nu servește nimănui, dar care promovează interesele Rusiei la nivelul celor mai importante instituții europene

Miercuri, în Parlamentul European, am fost încă o dată martorii unei alianțe ad-hoc, formată dintr-un amestec ciudat al extremei dreaptă și stângă alături de socialiști și liberali, care îndreaptă preocupările UE către orice altceva, mai puțin către problemele reale ale cetățenilor europeni.

O majoritate de 329 de europarlamentari a votat în favoarea unei „Rezoluții a Parlamentului European referitoare la acțiunile întreprinse ca urmare a Rezoluției Parlamentului European din 11 februarie 20015 referitoare la raportul Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA”. Cele 299 de voturi ale PPE și ale celorlalte forțe politice pe care popularii le-au coalizat în jurul propriei viziuni nu au fost suficiente pentru a opri această Rezoluție, care nu reflectă nevoile și interesele europenilor ci pe cele ale Rusiei.

Atât Raportul Comitetului pentru Informații al Senatului SUA cât și Raportul Comisiei Senatului Român asupra prezenței unor centre de detenție ale CIA nu au adus niciun fel de dovezi care să demonstreze utilizarea torturii asupra prizonierilor CIA, în locații secrete aflate pe teritoriul României.

Bazându-se doar pe un mozaic de titluri de ziar, acuzații venite din zona ONG-urilor și interpretări eronate, Rezoluția Parlamentului European votată miercuri aduce acuzații grave împotriva unor State Membre, fără însă să ofere dovezile necesare. Mai mult, documentul intervine peste anchete judiciare aflate în derulare, care au fost demarate tocmai pentru a face lumină în această poveste fără sfârșit.

De asemenea, textul care a fost supus aprobării Parlamentului European aduce atingere problemelor de securitate națională și suveranitate. Prin acesta, s-a cerut Comisiei Europene să prezinte o „Carte Albă” care „să definească ceea ce nu se încadrează în sfera noțiunii de ‘securitate națională’”. Această solicitare încalcă competențele naționale și are potențialul de a se transforma într-o uriașa breșă de securitate pe viitor. Punctul 16 al Rezoluției, care făcea aceste solicitări, a fost respins la diferență de un singur vot, ceea ce nu exclude ca pe viitor, aceleași idei, susținute de populism și o mare lipsă de viziune, să-și facă loc în documente ce vor primi girul Parlamentului.

Un răspuns la “Centrele de detenție ale CIA: o poveste fără sfârșit care nu servește nimănui, dar care promovează interesele Rusiei la nivelul celor mai importante instituții europene”

  1. […] ”O majoritate de 329 de europarlamentari a votat în favoarea unei „Rezoluții a Parlamentului European referitoare la acțiunile întreprinse ca urmare a Rezoluției Parlamentului European din 11 februarie 2015 referitoare la raportul Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA.  Cele 299 de voturi ale PPE și ale celorlalte forțe politice pe care popularii le-au coalizat în jurul propriei viziuni nu au fost suficiente pentru a opri această Rezoluție, care nu reflectă nevoile și interesele europenilor, ci pe cele ale Rusiei.”, scrie Mănescu pe pagina sa personală. […]