27 aprilie, 2010

Cofinantarea trebuie sa ramâna un principiu fundamental al politicii regionale europene


Bruxelles, 26 apr – Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite
: Cofinantarea trebuie sa ramâna un principiu fundamental al politicii regionale oi trebuie sa ne asiguram ca banii puoi la dispozitia statelor membre sunt oi folositi, a declarat luni, la Bruxelles, comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn.

‘Exista o anumita asimetrie la nivelul statelor membre în ce priveote selec?ia proiectelor. (…) Trebuie sa pastram cofinantarea ca principiu al politicii regionale’, a spus Hahn într-o audiere publica din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regionala a Parlamentului European (REGI).

Reprezentantul CE a tinut sa sublinieze ca în Strategia Europa 2020, document prezentat în luna martie de executivul UE oi care urmeaza sa fie adoptat la Consiliul European din luna iunie, politica de coeziune joaca un rol mult mai important decât pâna acum.

În cursul reuniunii din REGI, Ramona Manescu (ALDE), membra a acestei comisii europarlamentare, a avut o prezentare despre viitorul raport privind ‘Buna guvernanta cu privire la politica regionala a UE: proceduri de asistenta si control ale Comisiei Europene’. Ea a subliniat ca ‘integrarea, prin Tratatul de reforma, a subsidiaritatii regionale în dreptul comunitar pentru politicile care tin de competenta comuna permite astazi autoritatilor teritoriale sa fie mai implicate în procesul de luare de decizii, atât pentru elaborarea, cât oi pentru punerea în aplicare a politicilor, în calitate de parteneri demni de respect, care participa la îndeplinirea obiectivelor comunitare’.

Potrivit eurodeputatei române, Programul Erasmus pentru reprezentan?ii locali oi regionali ar trebui sa fie continuat în viitor prin alocarea unor fonduri suficiente în cadrul viitoarelor negocieri privind bugetul si prin consolidarea legaturilor cu autoritatile locale oi regionale si prin intermediul Comitetului Regiunilor.

Cea de-a doua parte a raportului va analiza mecanismele gestiunii repartizate, îndeosebi diferitele responsabilitati ale Comisiei Europene si ale statelor membre, si va cauta solutii de îmbunatatire a sistemului în ceea ce priveste punerea în aplicare a programelor. ‘Raportul din 2006 al Curtii de Conturi Europene a aratat ca sistemele de control în vigoare în ceea ce priveote politica de coeziune nu erau suficient de eficiente, cu o rata de eroare prea mare (12%) în ceea ce priveote cheltuielile rambursate. Raportul anual din 2008 a confirmat aceste date, 11% din fonduri fiind rambursate în mod nejustificat‘, a spus Manescu.

Conform acesteia, anumite masuri de corectie ar trebui puse imediat în aplicare pentru a produce deja rezultate în perioada de programare curenta. Altele trebuie abordate pe termen mai lung, ca rezultat al unei dezbateri prin excelenta politica privind politica de coeziune dupa 2013.

‘Este necesara o reflectie serioasa asupra modului în care poate fi îmbunatatita guvernanta si, în consecinta, asupra eficientei sistemului de distributie a fondurilor structurale pentru perioada de dupa 2013. Discutiile din cadrul Grupului la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune ar trebui sa ia în mod serios acest aspect în considerare oi Parlamentul ar trebui sa fie implicat activ în aceasta dezbatere‘, a mai spus eurodeputata liberala.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website