24 noiembrie, 2013

Comandamentul de Iarnă: Pregătiri pentru intervenții prompte în caz de ninsoare

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut Comandamentului de Iarnă constituit la nivelul Ministerului Transporturilor, să se asigure că toate companiile din subordinea/autoritatea ministerului sunt pregătite de intervenție.

În acest sens au fost luate o serie de măsuri la nivelul CNCF CFR SA, a Administrației Fluviale a Dunării de Jos- RA Galați și la nivelul celor patru aeroporturi din subordinea MT: Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanta, Aeroportul Traian Vuia din Timișoara și aeroporturile Henry Coandă si Aurel Vlaicu din București.

La CNCF CFR SA au fost verificate macazele și starea tehnică a celor 34 de pluguri. Sunt încă în curs de amplasare panourile parazăpadă care vor proteja porțiunile de cale ferată expuse. Dintr-un stoc existent de 30.000 de panouri-parazăpadă, până în prezent au fost montate peste 50 la sută. Vagoanele plug vor interveni în caz de ninsoare, în situația în care grosimea stratului de zăpadă nu depășește un metru, iar zăpada este afânată. În cazurile în care, din cauza depunerilor masive de zăpadă și a intensității viscolului nu există siguranța că trenul va ajunge în staţia vecină, șeful secţiei de district poate dispune închiderea liniei.

AFDJ Galați RA intervine în cazul problemelor legate de navigația pe Dunăre, în acest sens, pentru asigurarea transportului naval, au fost pregătite de intervenție remorcherele de spargere a gheții și au fost încheiate contracte cu societăți care dispun de nave pentru participarea la intervenții în caz de nevoie. În plus, au fost stabilite navele care vor fi ancorate în porturi, precum și măsurile care vor fi luate în acestea.

Pe cele patru aeroporturi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor au fost luate măsuri pentru asigurarea continuității stocurilor de materiale degivrante, materiale consumabile şi piese de schimb, precum şi asigurarea service-ului autorizat pentru echipamentele de deszăpezire-degivrare.

“Încă de la constituirea Comandamentului de Iarnă, în octombrie, am cerut participanților să facă toate diligențele pentru a se pregăti de intervenție în cazul ninsorilor. Cel mai important este ca pasagerii să călătorească în siguranță, iar in cazul in care se petrec lucruri neprevăzute să se poată interveni operativ și în timp util”, a declarat Ramona Mănescu, Ministrul Transporturilor.

Mai multe informații actualizate, legate de transportul feroviar, naval si aerian găsiți pe site-ul www.mt.ro, la rubrica Comandamentul Central de Iarnă sau accesând direct linkul: http://cci.cfr.ro/mt/default.asp.

Informații legate de deszăpezirea autostrăzilor și a drumurilor naționale găsiți pe site-ul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, www.cnadnr.ro, aflată sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine.