4 aprilie, 2019

Conferinta internationala Laude-Reut de diplomatie si afaceri globale – 2Day Ambassador

Pe 28 martie, am avut placerea de a participa la cea de-a treia zi a Conferintei internationale Laude-Reut de diplomtie si afaceri globale – 2Day Ambassador.

 

Gazdele evenimentului, E. S. Ambasadorul Statului Israel in Romania, domnul David Saranga si doamna Tova Ben Nun-Cherbis, Presedintele Complexului Educational Laude-Reut, au deschis Conferinta, in prezenta Ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, doamna Natalia Intotero, a Ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Excelenta Sa domnul Hans Klemm, a domnului Jonathan Davis, Vicepresedinte Relatii Externe si Presedinte Raphael Recanati International School – Lauder School of Government, Strategy and Diplomacy – IDC Herzliya Israel, alaturi de Laude-Reut Board of Trustees si numerosi invitati speciali, personalitati ale lumii diplomatice si politice interne si internationale.

 

Conferinta este initiata si organizata de Fundatia Reut (fosta Fundatia Ronald S. Lauder Romania) – Complexul Educational Laude-Reut si se desfasoara anual sub auspiciile Parlamentului Romaniei – Camera Deputatilor, anul acesta aflandu-se si sub Patronajul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, cu motto-ul „Coeziunea, o valoare comuna europeana – Cohesion, a common European value“.

 

Mai jos se afla punctajul inteventiei pe care am avut-o in cadrul evenimentului, in introducerea ceremoniei de premiere a castigatorilor de la concursul de public speaking.

 

Coeziunea inseamna a ne uni fortele la nivelul Uniunii Europene prin solidaritate, pentru a sprijni si acele regiuni ale UE, mai putin dezvoltate.

 

Coeziunea inseamna a utiliza fondurile disponibile, cu maxim de eficienta. Dar inseamna si a face politici si a a lua decizii impreuna, in beneficiul tuturor.

 

Voi porni de la aceste idei discutia despre viitorul si perspectivele Uniunii Europene.

 

In Europa, din momentul in care s-au schimbat generatiile de lideri, precum Havel, Kohl, Thatcher, Mitterrand sau Walesa – au fost incet si dramatic inlocuiti de lideri populisti si tot mai orbi la noile realitati si provocari.

 

Cei care si-au dedicat munca integrarii europene sunt acum inlocuiti de populisti sau eurosceptici.

 

UE s-a cladit:

 • pe valori precum solidaritate si coeziune
 • ca efect al lectiilor dure, precum razboiul si holocaustul
 • pentru pace si prosperitate

 

Desi este greu de inteles, dupa o perioada buna a UE, in care toate valorile au fost respectate si oamenii s-au bucurat de cea mai linistita si prospera era, acum, din ce in ce mai mult revin argumentele pentru care UE a fost creata:

 • instabilitate economica
 • criza financiara
 • terorism
 • anti-semitism
 • instabilitate sociala
 • proteste
 • razboi hibrid

 

Alternativa Europei integrate este mult mai rea!

 

Dar, inainte ca Europa sa continue pe calea integrarii, trebuie sa ne punem, cu sinceritate, unele intrebari:

 • sa vedem unde am esuat in proiectul UE
 • de ce s-a vorbit atat despre o Europa cu mai multe viteze
 • de ce exista inca state mult mai slab dezvoltate
 • unde este solidaritatea si coeziunea
 • unde am gresit in luarea deciziilor si adoptarea politicilor
 • de ce exista dublul standard

 

Exemple:

 • pachetul mobilitate
 • calitatea produselor
 • strategia privind securitatea energetica

 

Dati-mi voie să vă dau doar un exemplu: strategia UE privind securitatea energetică.

 

UE a decis să depună un efort major pentru a-și asigura securitatea energetică prin diversificarea surselor sale de energie, prin interconectarea și extinderea rețelelor existente de transport de energie și prin promovarea transparenței și predictibilitatii în cadrul pieței comune a energiei.

 

Efortul financiar este semnificativ atât din partea bugetului UE, cât și din partea BERD și BEI, si implică miliarde de euro.

 

În ciuda acestui efort general, fără angajamentul tuturor statelor membre ale UE și a acțiunilor coerente, obiectivele UE privind strategia de securitate energetică nu pot fi atinse.

 

Dacă ne uităm la conducta de gaz Nord Stream II, vedem cum un singur proiect, promovat de un stat membru, poate submina coerența unei întregi strategii a UE. Prin dublarea capacității conductei, proiectul Nord Stream va furniza aproximativ 30% din importurile de gaze ale UE, toate provenind dintr-o singură sursă. Procedând astfel, acesta se afla in contradictie cu obiectivele diversificării rutelor și furnizorilor.

 

Acest singur exemplu arată modul în care o singură acțiune poate submina coerența UE în ansamblu.

 

UE trebuie sa ramana pol de pace, stabilitate, prosperitate si respect pentru valorile care au consacrat-o.

 

Cei care apreciaza cel mai mult sunt cei din centrul si estul Europei.

 

Revenind la valori si coeziune => aceasta este singura sansa pentru Europa.

 

Statele din Vest trebuie sa fie solidare cu cele din Est pentru a salva proiectul European.

 

Iar cei din Est sa isi insuseasca cu seriozitate valorile europene, nu doar sa astepte minuni.

 

Ne bucuram de existenta fondurilor europene, dar nu ne straduim suficient sa le valorificam.

 

Ne bucuram de libertati, dar uitam ca avem si obligatii, iar bunastarea unui popor nu se construieste doar cu bani, ci mai ales cu oameni cu un puternic spirit civic => asta este cheia succesului.

 

O Europa desprinsa de valorile Iluminismului pe care l-a oferit lumii, care ignora realizarile civilizatiei sale si nu e dispusa sa le protejeze, prizoniera a demagogilor sovini, care nu mai vrea sa se apere, ramasa fara evreii ei, instrainata de America, timida in fata Rusiei si intoarsa la starea ei naturala traditionala, in care tarile isi urmaresc propriile interese mercenare in detrimentul unitatii, nu ar insemna numai sfarsitul Europei asa cum o stim. Un asemenea colaps ar prevesti un nou ev intunecat.

 

Discursul dublu al liderilor europeni, din pacate alimenteaza populismul si euroscepticismul.

 

Nu vom salva proiectul daca nu renuntam la acest limbaj.

 

 1. Daca vrem prosperitate, trebuie sa decidem impreuna si pentru toti in domeniul fiscal, politicile monetare, reglementarea pietei.

 

 1. Daca vrem securitate, trebuie sa aplicam toti aceleasi reguli si sa ne aparam granitele eficient.

Romania si Bulgaria trebuie sa reprezinta granita de est a spatiului Schengen.

 

 1. Daca vrem consens intre Statele Membre in politica externa comuna, nu putem lua decizii dupa cum dicteaza interesele economice de moment ale unora.

 

In lipsa unei politici energetice comune, Europa va continua sa fie ostatica politicii conductelor Moscovei.

 

In lipsa unei politici de aparare comune pentru descurajarea agresiunii Rusiei, Europa risca un alt razboi conventional.

 

Fara o piata comuna infloritoare, alimentata de libera circulatie a muncii, bunurilor si lucratorilor, productia si comertul vor scadea, ducand la cresterea somajului si generand tulburari sociale.

 

Iar fara coeziune politica, rolul esential al Europei in mentinerea ordinii mondiale liberale se va reduce drastic.

 

Toate aceste probleme – ineficienta in fata Rusiei, somajul persistent, cresterea lenta si migratia necontrolata – decurg dintr-o lipsa de solidaritate.

 

UE are nevoie de un suflu nou!

 

Amenintarile prezentului nu ne dau voie sa fim relaxati si sa continuam sa ignoram realitatea de dragul unui vot sau, mai rau, pentru ca nu avem lideri vizionari si curajosi.

 

Slabirea si dezintegrarea UE ar fi o tragedie nu doar pentru cetateni, dar si pentru intreaga lume.