18 noiembrie, 2008

Cooperarea transfrontalieră – soluţie eficientă pentru dezvoltarea regională

Saptamana trecuta am organizat la Bruxelles seminarului „Cooperare transfrontalieră: îmbunătăţirea coeziunii şi dezvoltării regionale între Bulgaria, România şi Ungaria”
În cadrul manifestarii  au fost prezentate proiecte transfrontaliere din agricultură, mediu, economie, transport şi infrastructură, demarate între 1997-2003, care au dat deja rezultate. Iniţiativele au fost prezentate în detaliu de către primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din zona de graniţă a celor trei state, dar şi de către experţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene
Prin acest eveniment am incercat  să atragem atenţia asupra beneficiilor cooperării transfrontaliere în domeniile social, economic şi cultural pentru localităţile aflate la graniţa celor trei ţări. În plus, am vrut să aflăm, din experienţa directă a autorităţilor implicate, cum putem îmbunătăţi această cooperare. Este primul eveniment organizat în Parlamentul European care a reunit reprezentanţii din cele trei ţări vecine, implicaţi în proiecte comune cu accent pe infrastructură, agricultură şi mediu. Cea mai mare satisfacţie am avut-o însă la finalul întâlnirii, când participanţii au interacţionat şi au pus bazele unor proiecte viitoare.
România are la dispoziţie, pentru perioada 2007-2013, de Fonduri Structurale în valoare de 560 de milioane de euro pentru proiectele de Cooperare Transfrontalieră şi de alte 245 de milioane de euro în cadrul Programului Transnaţional pentru Europa de Sud-Est.
Din punctual meu de vedere, concluzia care s-a desprins in cadrul discutiilor a fost ca strategiile şi programele de dezvoltare comune ale autorităţilor din ţări vecine asigură o mai bună coeziune şi o dezvoltare regională susţinută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website