24 noiembrie, 2010

Curtea Constitutionala se contrazice!

Sunt extrem de ingrijorata de ceea ce se intampla in continuare cu Legea Educatiei. Cred ca orice europarlamentar care afla despre situatia generata de Curtea Constitutionala de la noi din tara se ingrozeste. In niciun stat membru al Uniunii Europene nu s-a intamplat vreodata asa ceva.

Astazi suntem martorii unei decizii prin care Curtea Constitutionala isi contrazice propria hotarare, data anterior pe aceeasi tema. Cine sa mai inteleaga ce se intampla in Romania? Ce sa mai intelegem despre ce este constitutional si neconstitutional la noi in tara atata timp cat nici magistratii nu inteleg?

Am decis sa adresez Curtii Constitutionale o solicitare prin care sa le cer magistratilor lamuriri cu privire la urmatoarele aspecte:

In data de 3 noiembrie judecatorii au dat o decizie care a ramas definitiva si obligatorie pentru Parlament si Guvern, prin care au aratat ca angajarea raspunderii Executivului pe Legea Educatiei este neconstitutionala si ca atare, au decis obligativitatea reluarii dezbaterii proiectului Legii Educatiei in Parlament.

Astfel, motiunea de cenzura depusa de Opozitie, ca reactie la angajarea raspunderii Guvernului (angajare neconstitutionala) nu isi mai avea rostul si deci niciun motiv pentru a mai fi discutata. Drept urmare, nu motiunea trebuia dezbatuta in Parlament ci Legea Educatiei, asa cum corect a decis initial Curtea Constitutionala.

In conditiile date, pentru a fi in acord cu propria decizie, din 3 noiembrie, CCR trebuia sa respinga automat cererea formulata de Primul Ministru.

Solicit distinsilor magistrati sa explice care este temeiul legal in baza caruia isi nesocotesc acum propria decizie din 3 noiembrie prin care hotarau reluarea dezbaterii legii in Parlament.

Mai jos, va prezint cele doua comunicate ale CCR.

3 noiembrie 2010
COMUNICAT DE PRESĂ
În şedinţa din ziua de 3 noiembrie 2010, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a pronunţat asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării, pe de o parte, şi Guvern, ca autoritate publică a puterii executive, pe de altă parte, conflict declanşat prin oprirea din procedura legislativă de la Senat a proiectului Legii educaţiei naţionale şi angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestui proiect de lege – cerere formulată de Preşedintele Senatului.
În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în temeiul art.114 alin.(1) din Constituţie, asupra proiectului Legii educaţiei naţionale este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului României şi Guvernului.

 24 noiembrie 2010
COMUNICAT DE PRESĂ
În şedinţa din ziua de 24 noiembrie 2010, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a pronunţat asupra cererii formulate de Primul-Ministru, privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României, pe de o parte, şi Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, conflict generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară.
În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, generat de refuzul Parlamentului de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară, dezbatere care, odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu poate fi oprită.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului României şi Guvernului.

2 răspunsuri la “Curtea Constitutionala se contrazice!”

  1. […] parere aveti?Ana Birchall, Ion Iliescu, Ramona Manescu, Razvan Pop, Alina Gorghiu, Theodora Marinescu, Danioan Popescu, Liviu Jicman, Dan Voiculescu, […]

  2. […] Ei bine, eu nu cred ca “balaurul” care este PD-L este atat de letargic pe cat ni se prezinta in sondaje. De fapt aici si vroiam sa ajung. Sondajele acelea facute pe genunchi, in scari de bloc sau pe banca in parc, la iarba verde sunt cele care au indus ideea ca in doi ani gata, democrat-liberalii vor iesi de pe scena politica si vor intra la lada de gunoi a istoriei. Doamna Mariana Campeanu a castigat alegerile cu 34% in timp ce democrat liberalul Daniel Raducanu a avut aproape 30% din sufragii. O diferenta atat de mica ar trebui sa bage in sedinta sefii cei mari de la Bucuresti, pentru ca dupa 2 ani de Guvernare, cu tirul mogulilor antenisti si (i)realisti asupra PD-L, sa castigi 30 de procente in colegiul respectiv e o performanta si denota ca romanii nu sunt chiar atat de frustrati de masurile luate de Boc. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website