23 iunie, 2009

De ce este importanta ziua de 14 iulie?

14 iulie va fi, anul acesta, nu doar un moment simbol pentru poporul francez, care isi sarbatoreste ziua nationala, ci si un moment important pentru Parlamentul European. In data de 14 iulie ne vom alege noul Presedinte al Parlamentului European. Este un moment extrem de asteptat, datorita importantei pe care o are aceasta functie si tocmai de aceea mi-am propus sa va spun cateva cuvinte despre atributiile cele mai importante ale sefului PE.

Presedintele PE prezideaza si modereaza sedintele plenare de la Strasbourg si Bruxelles, semneaza legislatia impreuna cu reprezentantii Consiliului, se intalneste cu sefii de state si prezideaza reuniunile grupurilor politice si,  extrem de important, reprezinta Parlamentul European la Consiliile Europene. In cadrul acestor reuniuni, in functie de agenda de lucru, liderul PE sustine, in fata sefilor de state si de guverne ale celor 27 de tari membre, pozitia Legislativului comunitar.  Si nu in ultimul rand, presedintele Parlamentului European este responsabil cu semnarea bugetului UE.

Pana la momentul alegerilor, de care va vorbeam, este nevoie insa ca grupurile politice sa se constituie. In acest moment exista sapte grupuri politice insa este posibila o schimbare a componentei acestora la fel cum este posibil ca deputatii care in acest moment nu sunt afilati sa treaca intr-un grup politic sau altul, modificandu-le compotenta. Candidatii pentru sefia PE nu au fost anuntati inca oficial insa candidatii potentiali sunt deja cunoscuti.

In ceea ce ne priveste, noi, liberalii, vom acorda intregul nostru sprijin domnului Graham Watson, presedintele Grupului Liberalilor Europeni. Ii admiram consecventa cu care nu s-a abatut niciodata de la convingerile liberale, tenacitatea cu care a sustinut in mod constant deschiderea Uniunii catre noi state, dar si experienta extraordinara in problematica europeana (fiind membru al Legislativului UE din 1994), argumente esentiale pentru a deveni noul lider al PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website