1 decembrie, 2013

“De Ziua Națională, ​am redat istoriei ​un moment important.”

[justified_image_grid caption=off mobile_caption=off ids=”2739,2740,2741,2742,2743,2744″]

Ministrul Transporturilor Ramona Mănescu a sărbătorit Ziua Națională a României în prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, printr-un drum simbolic cu trenul regal pe ruta Sinaia-Ploiești-București.

Demersul a constituit un omagiu adus suveranilor României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria, întrucât, în urmă cu 95 de ani, pe 1 decembrie, la Alba Iulia se înfăptuia Unirea, iar familia regală se întorcea cu trenul regal la București după doi ani de refugiu.

“Este o onoare pentru mine să sărbătoresc astfel această zi importantă din istoria României. Prin călătoria simbolică pe care am făcut-o noi acum, ne-am dorit să redăm istoriei căii ferate acest moment important şi să ne aducem aminte cât de mult datorăm familiei regale”, a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. Ministrul a anunțat că îsi doreste ​ca această experiență​ să devină o tradiție si să fie repetată​ în fiecare an. La Sinaia, dar si în gările de pe traseu în care a oprit trenul, oficialii au fost întâmpinați cu emoție de oamenii adunați pe peron.

În Gara de Nord, în prezenţa Alteţelor Sale Regale, Ministrul Transporturilor a redat Salonului Oficial al Gării de Nord denumirea originală de Salon Regal, pe care o deținuse la inaugurarea edificiului, în 1872.

Evenimentul a făcut parte din proiectul cultural de sărbătorire a Zilei Naţionale a României „Călători prin istorie. 1 Decembrie 1918 – 2013”, desfăşurat în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie.

Credite foto: Mugur Vărzariu, www.mugurvarzariu.com