3 octombrie, 2008

Despre drepturile minorităţii române din Serbia

Pe 1 octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reunită, la Strasbourg, în sesiunea plenară de toamnă, a adoptat doua documente deosebit de importante in cee ce priveste apararea drepturilor minorităţii române din Serbia.
 Este vorba despre Rezoluţia 1632 şi  Recomandarea 1845, ambele documente avand la baza constatările din „Raportul privind drepturile minorităţilor naţionale în Voivodina şi ale minorităţii române din Serbia”, elaborat de parlamentarul german, Jurgen Hermann.
Recomandările APCE, adresate autorităţilor din Serbia, se refera in concret la asigurarea educaţiei în limba română, precum şi la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor din estul Serbiei, incluzând dreptul la educaţie, presă şi administraţia publică în limba maternă, libertatea religioasă, de asociere etc.
Salut  si eu pe aceasta cale adoptarea de catre APCE a celor doua documente si sunt de parere ca , divizarea minorităţii române din Serbia în « români » şi « vlahi » este artificială şi nu trebuie să constituie un obstacol în asigurarea drepturilor prevăzute de convenţiile internaţionale ratificate de către Serbia.
Consider ca drepturile romanilor de pretutindeni, trebuie aparate iar comunitatile romanesti din alte state trebuie spijinite, in conditiile in care in care principiile europene in materie sunt foarte clare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website