9 iulie, 2008

Despre fondurile europene utilizate pentru integrarea socială a rromilor

Despre fondurile europene  utilizate pentru integrarea socială a rromilor

Zilele trecute am  solicitat Comisiei Europene răspunsuri în scris la două întrebări legate de impactul utilizării fondurilor structurale asupra procesului de integrare socială a rromilor.
In concret am cerut Comisiei “să enumere problemele cu care s-au confruntat autorităţile Statelor Membre în procesul de utilizare a fondurilor structurale pentru o mai bună integrare socială a rromilor”.

Eu consider că ultimele două valuri de extindere ale Uniunii Europene au adus numeroase beneficii atât vechilor cât şi noilor State Membre, dar au ridicat, în acelaşi timp, o serie de provocări. Având în vedere faptul că din cei 10 milioane de rromi estimaţi a trăi în Europa, un procent foarte mare se confruntă cu şomajul sau trăiesc în condiţii rudimentare, o integrarea susţinută a populaţiei rrome poate avea un impact asupra scopurilor Strategiei de la Lisabona sau asupra coeziunii UE.

De asemenea, am cerut Comisiei Europene şi „să ofere date privind procentul de utilizare a fondurilor structurale în vederea integrării sociale a rromilor”, întrucât au un rol extrem de important în identificarea obiectivelor şi priorităţilor necesare pentru rezolvarea problemelor rromilor.

In general se remarca şi o lipsă de informaţie în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor structurale pentru o mai bună integrare socială a comunităţii rrome în statele UE. Cele mai multe finanţări pentru rromi au avut ca sursă Fondul Social European destinat în special formării, educaţiei, integrării sociale, învăţării de-a lungul vieţii.

In demersul meu am recomandat CE să popularizeze mai bine şi seria de finanţări din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Eu cred ca acest Fond nu este doar un fond dedicat exclusiv antreprenorilor şi IMM-urilor, ci poate finanţa activităţi de interes pentru populaţia rromă, inclusiv infrastructura de bază pentru aşezările rromilor, măsurile de integrare socială şi facilităţile formării de-a lungul vieţii. Toate fondurile ar trebui să contribuie la depăşirea obstacolelor sociale existente şi să promoveze integrarea rromilor cu ajutorul politicii de coeziune a UE.
 

2 răspunsuri la “Despre fondurile europene utilizate pentru integrarea socială a rromilor”

  1. fondurile structurale pot avea un impact major asupra comunitatilor dezavantajate. important e insa ca aceste comunitati sa dispuna de resursele umane si financiare pentru a putea atrage acesti bani. iar aceasta problema e departe de a fi finalizata …

  2. Aici POS Mediu va avea un rol important, trebuind sa contribuie la imbunatatirea standardelor de viata ale cetatenilor Romaniei, inclusiv rromii si alte grupuri dezavantajate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website