7 iulie, 2008

Despre romanii din Italia

Despre romanii sin Italia   

Astazi as dori sa spun cateva cuvinte despre romanii din Italia.
In primul rand as dori sa subliniez faptul ca acestia sunt cetateni europeni, care au drepturi si obligatii egale pe teritoriul niunii Europene cu toti ceilalti cetateni comunitari. Cea mai mare parte dintre ei sunt oameni deosebiti, sunt oameni muncitori si care se bucura de respectul si aprecierea tuturor in locul in care isi desfasoara activitatea. Multi dintre ei au reusit chiar sa isi dezvolte afaceri in Italia si au devenit extrem de respectati si cautati de partenerii lor italieni.
Campania anti – romani care se desfasoara in Italia nu are nici o legatura cu activitatea romanilor de acolo. Exista in primul rand o miza de ordin economic iar aceasta campanie impotriva romanilor nu are nici un suport real. Nu toti romanii din Italia comit  infractiuni. Ei nu sunt nici mai buni si nici mai rai decat membri altor comunitati din Italia.
Problema este ca, din pacate, atitudinea statului italian fata de romani nu este una corecta si cinstita. As putea spune fara a gresi, ca de multe ori, autoritatile italiene actioneaza impotriva cetatenilor romani chiar cu incalcarea normelor si principiilor europene.
In ultimile saptamani, presa dar si comunicatele oficiale italiene vorbesc despre amprentarea si introducerea in baza de date a romilor romani, in scopuri pe care autoritatile italiene nu le precizeaza cu claritate. Din pacate,  aceste actiuni nu sunt sub nici o forma de inspiratie europeana, ci dimpotriva ne duc cu gandul la practici  pe care le-am crezut  uitate si care au fost aspru sanctionate de istorie si de principiile democratice europene.
De aceea este necesar caaceste abuzuri si actiuni impotriva romanilor trebuie sa ajunga pe masa Parlamentului si  Comisiei Europene si poate atunci actiunea concertata la nivel european va avea un ecou puternic la Roma.
¼/p>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website