25 martie, 2009

Dezbatere pe tema reformarii politicii de coeziune, in sesiune plenara, la Strasbourg

Ieri, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, a avut loc o ampla dezbatere pe tema viitorului politicii de coeziune, in cadrul careia au fost prezentate 6 rapoarte pe aceasta tema. Doresc insa sa va vorbesc despre „Raportul referitor la punerea in aplicare a Regulamentului privind fondurile structurale 2007-2013: rezultatele negocierilor privind strategiile nationale in domeniul politicii de coeziune si programele operationale” asupra caruia am avut si eu un cuvant de spus in calitate de raportor din umbra din partea Grupului politic ALDE.

Chiar dacă programul a demarat cu aproape doi ani în urmă, implementarea strategiilor si a programelor operationale este inca la inceput si din acest motiv domeniul de aplicare al acestui raport este unul restrans. Cu toate acestea insa, toate statele membre, chiar si cele care au aderat recent,  au făcut eforturi remarcabile pentru a integra – in cadrul procesului de redactare si negociere a programelor operationale –  prioritatile generale ale politicii de coeziune.

In opinia mea, implementarea cu succes a Programelor Operationale depinde foarte mult de cat de rapid  vom reusi sa simplificam procedurile, îngreunate din cauza birocraţiei, sa promovam masurile menite a consolida capacitatatea institutionala si, nu in ultimul rand, sa identificam nevoile specifice de formare profesionala a personalului care lucreaza cu fondurile europene.

Pentru o mai buna gestiune financiara a cheltuielilor comunitare dar si pentru a asigura o transparenta corespunzatoare in ceea ce priveste gestionarea fondurilor, cred ca este foarte important ca statele membre sa detina sisteme de monitorizare eficiente, lucru pe care l-am susţinut şi în intervenţia mea asupra raportului.

De asemenea, cred cu tarie ca este absolut necesara intensificarea procesului de informare a opiniei publice atat cu privire la aspectele generale privind instrumentele structurale, cat si cu privire la particularitatile implementarii si dezvoltarii proiectelor in vederea obtinerii unei rate maxime de absorbtie a fondurilor si dezvoltarea unor proiecte viabile.

Utilitatea acestor fonduri este cu atat mai mare cu cat traversam o perioada extrem de grea, din punct de vedere economic si financiar. Si tocmai din acest motiv am tinut sa aduc acest subiect in discutie pentru a reitera inca o data rolul esential al politicii de coeziune in asigurarea cresterii economice si a dezvoltarii sociale precum si in stimularea economiei pe termen scurt, mediu si lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website