3 aprilie, 2008

Din nou despre carta alba a sportului

Din nou despre carta alba a sportului

Am ramas datoare din articolul de ieri cu completari in ceea ce priveste carta alba a sportului; dupa cum spuneam, in afara de dimensiunea sociala, aceasta carta accentueaza atat dimensiunea economica cat si organizarea sportului in Uniunea Europeana. In cele ce urmeaza, voi prezenta punctele principale ale celor doua dimensiuni:
In ceea ce priveste dimensiunea economica a sportului s-a ageat ca aceasta a fost mult subestimata; la nivelul anului 2004, sportul a generat o valoare adaugata de 407 miliarde de euro, adica 3,7% din PIB-ul UE si a creat locuri de munca pentru aproximativ 15 milioane de personae, adica 5,4% din forta de munca. Este important sa facem distinctia intre sportul amator si cluburile sportive profesioniste; sunt de parere ca ar trebui sa crestem sumele cu care subventionam sportul amator (precum si transparenta in acordarea acestor subventii), insa, in acceasi masura trebuie sa veghem cu privire la veniturile, uneori ilicite, pe care le dobandesc cluburile sportive profesioniste. Profitul realizat din transferul sportivilor, incasarile din publicitate, drepturile de televizare, dar si primele acordate sportivilor, trebuie scoase la vedere. Cred ca este important sa sustinem activitatea sportiva, dar in egala masura sunt impotriva “economiei negre”.
Organizarea sportului reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte, prin comlexitatea sa. Documentul recunoaste ca fiind imposibila dezvoltarea unui model de organizare unic european; in fond fiecare sport, si mai mult decat atat, fiecare club sportive se organizeaza asa cum crede de cuviinta, cu respectarea legislatiei in vigoare. Pe de alta parte, trebuie avut in vedere faptul ca legislatia muncii se aplica si angajatilor cluburilor sportive. Deasemenea, avand in vedere varsta frageda la care se ajunge la performanta in anumite sporturi, trebuie sa monitorizam posibilele cazuri de exploatare a minorilor.
Trebuie sa mentionez faptul ca aceasta carta se afla in plin process de adoptare de catre Parlamentul European, ceea ce inseamna ca I se pot adduce in continuare modificari; pe cei ce doresc sa consulte documentul, ca si pe cei ce doresc sa imi comunice eventuale puncte de vedere, ii invit sa imi scrie la adresa ramona.manescu@ramona-manescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website