25 octombrie, 2012

Din seria „presiunile domnului Barroso”

In ultimele zile, am discutat destul de intens cu colegii din Parlamentul European despre scandalul din interiorul Comisiei Europene, in care a fost implicat fostul Comisar pentru Sănătate, John Dalli. Se știe deja faptul ca acesta a demisionat după ce Președintele CE, Jose Manuel Barroso, l-a informat că exista o investigaţie a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), in ceea ce îl privește. Deși este adevărat ca asupra lui Dalli planează suspiciuni de corupție acestea nu au fost dovedite, existând in continuare informații contradictorii cu privire la acest caz.

Mi se pare însa, cel puțin ciudat faptul ca deși au mai existat, de-a lungul timpului, acuzații de corupție, dovedite, la adresa unor comisari, doar in acest caz s-a ajuns pana la demisie. Unii dintre colegii mei europarlamentari susțin chiar ca au informații potrivit cărora Jose Manuel Barroso a fost cel care a făcut presiuni asupra comisarului Dalli si i-a cerut sa demisioneze in 30 de minute deși din comunicatul de presa al CE rezulta ca OLAF nu a găsit nici o dovada care sa ateste presupusele fapte ilegale. Mai mult si fostul oficial a negat acuzațiile.

In opinia mea aceasta atitudine afișata de Președintele Comisiei Europene este cel puțin dubioasa ținând cont de faptul ca Dalli pregătise adoptarea unei noi legislații, la nivel european, legislație care se refera si la noi reglementari in ceea ce privește comerțul cu tutun. Graba cu care Barroso a ținut ca Dalli sa demisioneze, a iscat numeroase discuții privind posibilitatea ca Președintele Comisiei Europene sa nu fi fost mulțumit de aceasta noua legislație.

In acest context, din ce in ce mai multi colegi europarlamentari isi pun întrebări cu privire la buna-credința si la profesionalismul domnului Barroso, cu atât mai mult cu cat aceasta presiune, făcuta asupra fostului Comisar pentru Sănătate, vine la scurt timp după implicarea excesiva si abuziva a Președintelui Comisiei Europene in cazul referendumului din Romania.

In plus, colegii mei europarlamentari l-au criticat pe domnul Barroso si pentru faptul ca nu a informat, oficial, Parlamentul European cu privire la intenția si motivele exacte pentru care a dorit demisia domnului Dalli. Având in vedere ca, procedural, comisarii sunt votați de PE (implicit si domnul Dalli) domnul Barroso avea obligația, cel puțin morala, de a ne informa oficial despre detaliile acestui caz.

De aceea, Grupul ALDE din Parlamentul European a decis sa îl invite la o audiere pe directorul OLAF si ulterior pe fostul Comisar pentru Sănătate, John Dalli. Mai mulți colegi au propus ca Legislativul European sa-i ceara explicații, domnului Barroso, cu privire la atitudinea avuta in acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website