20 mai, 2013

Discursul eurodeputatei liberale, Ramona Manescu, la evenimentul intitulat „Lectii Europene de Responsabilitate Socială”

Buna-ziua,

Este o plăcere pentru mine să fiu astazi, aici, la acest eveniment foarte important pentru noi toți, cei care ne dorim să promovam responsabilitatea socială a întreprinderilor in România și în întreaga Europă.

Acest concept este foarte aproape de inima mea atât în calitate de membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European cat si in calitate de europarlamentar român.

Cred că este esențial ca toate statele membre, inclusiv România, sa ia măsurile care se impun, la nivel național, în primul rând, pentru a susține responsabilitatea sociala a intreprinderilor, în afaceri.

Si in acest sens ma bucura, in mod deosebit, prezenta reprezentantilor unui numar atat de mare de ministere, la evenimentul de astazi fiindca implicarea lor va facilita dialogul și parteneriatele necesare pentru a putea face progrese in viitor.

Având în vedere faptul că nu toate statele membre au, în prezent, o legislatie care sa reglementeze responsabilitatea socială consider important să dezvoltăm un cadru legal pentru promovarea acestui concept în întreaga Uniune cu atat mai mult cu cat, beneficiile imediate pentru societate și pentru mediu sunt evidente. Și prin urmare, consider normal ca Executivele să încurajeze întreprinderile să adopte practici responsabile, oferindu-le stimulente, atunci cand este cazul.

În acest fel, putem ajuta companiile sa atenueze efectele sociale dezastruoase ale crizei economice actuale.

In primul rand, prin crearea și menținerea locurilor de muncă dar si prin formarea tinerilor astfel incat acestia sa poata dobandi competentele necesare pentru a-si gasi sau pastra locurile de muncă.

Punerea in aplicarea, cu succes, a RSI va produce si alte rezultate benefice pe care ni le dorim, si ma refer aici la diversitate culturală, egalitatea de gen, sănătate si, desigur, mediul, cu politicile de protejare a biodiversității, asigurarea utilizării eficiente a resurselor, prevenirea poluării și reducerea emisiilor de carbon în vederea combaterii schimbărilor climatice.

Responsabilitatea sociala a intreprinderilor a cunoscut o dezvoltare interesanta. Tot mai multe companii recunosc, acum, responsabilitățile lor, în cadrul societatii, în general dar si fata de consumatori, acționari sau alti actori cheie interesați, intelegand, totodata, că responsabilitatea sociala a intreprinderilor nu trebuie să fie în conflict cu aceste responsabilități de bază.

Etic vorbind, insusirea practicillor care promoveaza incluziunea sociala și durabila, si in afaceri, este în interesul tuturor.

Si tocmai de aceea Guvernele ar trebui să ofere credit acelor companii recunoscute deja pentru actiunile de pionierat in promovarea acestor practici.

Putem insa obtine rezultate si mai bune daca atât guvernele naționale cat și institutiile europene vor face mai mult decât doar sa constate si sa salute dezvoltarea acestui concept si anume, sa-l promoveze, în mod activ .

Există mai multe domenii în care putem lucra cu sectorul privat, cu avantaje de ambele părți. Și in acest sens, in opinia mea, avem la indemana o serie de măsuri concrete :

În primul rând, guvernele trebuie sa faca cunoscute beneficiile responsabiitatii sociale a intreprinderilor nu numai pentru societatea civilă dar si pentru sectorul privat, în sine.

Liderii Smart Business știu că RSI este mai mult decât un exercițiu de relații publice, ajutandu-i totusi să aibă o reputație bună.

Dar nu este vorba doar despre a arata bine și de a beneficia de referinţe bune în mass-media. Este vorba, de asemenea, despre dorinţa de a dobandi încrederea consumatorilor, un mod mult mai eficient, pe termen lung, de a-ţi consolida locul pe piață, decât publicitatea tradiţională, de exemplu.

Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor este, de asemenea, benefica şi pentru angajații unei companii, care se vor simți mândri de munca lor și vor deveni loiali angajatorilor lor, şi nu în ultimul rand, conectaţi la societate în general.

Mai mult decât atât, în contextul actualei crize economice, responsabilitatea sociala a intreprinderilor poate stimula redresarea economica, creșterea competitivității, dezvoltarea de noi piețe deoarece afacerile prosperă atunci când societatea prosperă.

Al doilea pas pe care guvernele ar trebui să-l facă este facilitarea de stimulente adecvate pentru întreprinderile care promovează acest concept, cu seriozitate.

Natura acestor stimulente poate varia în funcție de circumstanțe, în anumite țări și sectoare ale economiei. Insă un mod evident pentru a stimula RSI este politica de investiții şi în special achizițiile publice.

Aspect despre care am discutat indelung, cu colegii din PE, încalitatea mea de raportor pentru Directivele UE privind achizițiile publice. Un domeniu foarte important în care Guvernele pot promova responsabilitatea socială a intreprinderilor, introducând acest concept în rândul criteriilor după care să fie atribuite contractele.

De exemplu, putem impune companiilor care participă la licitațiile de achiziții publice să demonstreze faptul că vor fi în măsură să creeze noi locuri de muncă sau să se angajeze că vor recruta în principal tineri șau șomeri ai comunitatii locale, creând astfel beneficii imediate pentru comunitatea din care fac parte aceşti oameni, ca urmare a investițiilor publice în sectorul privat.

Faptul că, acele companii care s-au dovedit responsabile, din punct de vedere social, obţin un scor mai bun în procesul de alocare a contractelor de achiziții publice şi implicit au o șansă mai mare de a câștiga contractul, va reprezenta un stimulent pentru celelalte companii ca să adopte astfel de practici de lucru responsabile.

Al treilea pas important ar fi ca toate statele membre să implice întreprinderile mici și mijlocii, în dezbaterea privind responsabilitatea socială, recunoscând faptul că acestea au, in general, o relație mai strânsă cu anumite comunități si, prin urmare, pot avea un impact mai mare.

Așa cum am spus mai devreme, nu toate statele membre au în prezent o legislatie privind responsabilitatea socială iar cele care au reglementari de acest gen, de multe ori sunt foarte diferite de la un stat membru la altul.

Prin urmare, este foarte important să reusim armonizarea normelor relevante, la nivelul Uniunii, pentru ca toate companiile europene sa îndeplinesca criteriile necesare pentru a concura, indiferent din ce tara provin, asigurând condiții de concurență echitabile în ceea ce privește întreaga legislație aplicabilă precum directivele, normele privind drepturile omului și așa mai departe.

Avem nevoie de o singură lege pentru a facilita adoptarea de catre companii a practicilor responsabile din punct de vedere social in conformitate cu standardele internaționale și exemplele de bune practici existente.

Si, in acest scop, sper că vom reusi punerea în aplicare a Directivei UE, in domeniu, asa cum ne-am propus la nivelul institutiilor europene, respectiv să fie finalizata în februarie 2014, si adoptata in aprilie 2014.

Procesul de negociere de până acum a fost unul foarte lung si riguros, cu multe întâlniri, seminarii, dezbateri, rapoarte și analize. Acest lucru este de înțeles totusi, avand in vedere miza foarte mare.

In prezent avem un raport al PE pe marginea Comunicarii Comisiei Europene pe aceasta tema si dupa toate discutiile purtate intre cele doua institutii, eu cred ca avem, deja, un acord, de principiu, astfel incat tot ceea ce mai rămâne de facut tine strict de proceduri.

Si prin urmare exista sanse mari sa respectam calendarul care prevede punerea în aplicare a Directivei la inceputul anului viitor!

La final, vreau sa va felicit pentru inititativa de a organiza un astfel de eveniment si sa va doresc tuturor succes în a continua lucrurile bune pe care le faceti si pe mai departe.

Vă mulțumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website