14 martie, 2011

Educatia si cercetarea stiintifica – domenii prioritare in UE dar nu si in Romania

Initiativele politice intreprinse in ultimele luni la nivel european au urmarit, in mod deosebit, implementarea unor masuri care sa contribuie la sustinerea si incurajarea cercetarii si a inovarii, doua domenii considerate prioritare in cadrul Strategiei UE 2020 pentru crestere economica. Lansata anul trecut ca raspuns la provocarile impuse de criza economica, aceasta strategie isi propune sa transforme UE intr-o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, cu un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca, productivitate si coeziune sociala. Este vorba despre o agenda destinata tuturor statelor membre care ia in considerare diverse nevoi si specificitati nationale pentru a promova cresterea tuturor. In cadrul acesteia, Comisia Europeana a stabilit sapte initiative principale pentru a stimula realizarea de progrese in fiecare domeniu prioritar iar una dintre ele este initiativa „O Uniune a inovarii”. Aceasta se adreseaza in mod deosebit cercetarii si prin intermediul ei, Uniunea Europeana isi propune sa imbunatateasca conditiile si accesul la finantari, destinate acestor domenii pentru a garanta transpunerea in practica a ideilor inovatoare dar si pentru cerestere economica si locuri de munca.

Asadar, cercetarea are un rol central in cadrul politicilor europene actuale si drept urmare este inclusa intr-una dintre cele trei prioritati esentiale ale strategiei si anume realizarea unei cresteri inteligente prin dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare. Concret, UE 2020 urmareste ca prin intermediul investitiilor in activitati de cercetare si dezvoltare, sa elimine decalajul dintre Europa, pe de o parte, si Statele Unite ale Americii si Japonia, pe de alta parte.

Urmand acelasi obiectiv, inca din anul 2008, Consiliul Uniunii Europene a subliniat, intr-un document privind orientarile viitoare asupra spatiului european, faptul ca cercetarea, inovarea si educatia stau la baza competitivitatii si dezvoltarii durabile in Europa si trebuie sustinute pentru a avea o economie puternica bazata pe cunoastere.

Din pacate, in tara noastre nu sunt urmarite obiectivele mentionate anterior iar Legea Educatiei are un numar foarte mic de reglementari privind cercetarea stiintifica, cuprins in doar trei articole. Mai mult decat atat, legea pune in pericol viitorul cercetarii si calitatea procesului de educatie prin inlaturarea profesorilor universitari ajunsi la varsta de 65 de ani, chiar si a celor care asigura performanta in domeniul academic. Mai exact, actul prevede la Articolul 289 pensionarea tuturor cadrelor didactice si a personalului de cercetare la 65 de ani, o varsta care este impusa fara a lua in considerare activitatea academica a unui profesor, importanta ei in cadrul universitatii si in asigurarea unei recunoasteri internationale.
Citez din lege:
„Art. 289. — (1) Personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.
(2) În învățământul superior de stat, particular și confesional se interzice ocuparea oricărei funcții de conducere sau de administrare, la orice nivel al universității, după pensionare. Mandatele celor care dețin funcții de conducere sau de administrare, la orice nivel al universității, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare. Fac excepție de la aceste reglementări funcțiile de membru al
consiliului de administrație al universităților particulare.”
Stim cu totii ca toate centrele de cercetare se bazeaza pe recunoasterea profesionala de care un profesor de elita se bucura la nivel mondial si care joaca un rol foarte important in atragerea de granturi si investitii pentru institutia din care face parte. Ori, in situatia in care aceste cadre didactice sunt inlaturate o data cu intrarea in vigoare a reglementarilor mentionate, universitațile vor ramane fara profesorii de varf iar acestia vor fi tentati sa se orienteze catre alte institutii de peste hotare. De asemenea, numarul de inscrieri la doctorat va avea si el de suferit pentru ca majoritatea acestor profesori sunt indrumatori si atrag interesul din partea viitorilor doctoranzi cu diferite propuneri de cercetare.

In opinia mea, legea ar trebui macar sa ofere posibilitatea institutiilor de invatamant superior de a evalua, in functie de activitatea academica si stiintifica, necesitatea mentinerii unui profesor chiar si dupa implinirea varstei de pensionare. Astfel de masuri sunt aplicate in tari precum Franta, Anglia sau Germania si ar fi trebuit incluse si in legislatia din tara noastra. Ele aduc din nou in discutie principiul autonomiei universitare si gradul de libertate pe care il au aceste institutii din Romania in ceea ce priveste administrarea interna.

Din pacate, in acest moment, nu avem in Romania un cadru stabil pentru sistemul de invatamant si cercetare pe care sa il putem implementa in vederea unei adevarate relansari economice bazata pe principiile avansate la nivel european. Avem in schimb o lege care penalizeaza experienta profesionala si performanta dobandita de cadrele didactice si distruge educatia si cercetarea din Romania. De aceea, cred ca ea ar trebui sa fie inlocuita cu un act normativ care sa tina cont de viziunea comuna a studentilor, elevilor, parintilor si a cadrelor didactice in materie de eficienta a sistemului educational, luand in considerare totodata prioritatile stabilite la nivelul Uniunii Europene.

3 răspunsuri la “Educatia si cercetarea stiintifica – domenii prioritare in UE dar nu si in Romania”

  1. Resboiu spune:

    Vorbiti foarte frumos. Aproape ca am ignorat apartenenta dumneavoastra fata de un anumit drapel politic.

    (Urmaream emisiunea de pe A3)

  2. […] şi să adaug la “făcute” măcar un pic din ceea ce aş fi putut face şi nu am făcut. 44.418877 26.010964 LikeBe the first to like this […]

  3. […] A4 printate acolo). Că cică totul se rezervă din timp şi toată Bucovina e plină de Paşte. Dar intraţi pe site-ul nostru… Discuţie urmată de încă una la standul ANTREC: nu avem […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website