4 mai, 2014

Energie: fonduri europene pentru proiecte de acces la piața globală de energie

Pe 25 aprilie, după două săptămâni de consultări și dezbateri, Partidul Național Liberal și-a lansat public Manifestul PNL pentru Parlamentul European: Prosperitate, Națiune și Libertate. De atunci el a ajuns în formă printată în toată țara la sediile PNL, iar cei interesați îl pot consulta și online aici.

Din păcate, până la această oră, doar liberalii au venit în fața electoratului cu un program politic, cu obiective clare, cu măsuri și căi de atingere a acelor obiective. Cea mai mare parte a legilor aplicate în România sunt scrise la Bruxelles, iar acest lucru este poate cel mai puternic argument cu privire la cât de mult viața românilor este influențată de Parlamentul European.

Această situație duce la o falsă dezbatere care va avea ca rezultat un vot neinformat, absenteism și perpetuarea unei situații care nu aduce nimic bun României și românilor. De profesionalismul și implicarea celor pe care vom decide să-i trimitem pe 25 în Parlamentul European depind decizii cu impact direct aici, cum ar fi traseul unui culoar european de transport, finanțarea sau nu a unui aeroport regional sau simplificarea unor proceduri de accesare a banilor europeni.

În continuarea articolelor despre programul politic pentru Parlamentul European, vă prezint mai jos capitolul “Energie”, din care ideea principală este cea a utilizării cu prioritate a fondurilor europene pentru implementarea unor proiecte de acces la piața globală a energiei.

Sectorul energetic este crucial pentru dezvoltarea economică, iar aici România dispune de resurse importante, care îi asigură în acest moment un grad de independență energetică. Mai mult, România are perspective de a-și întări profilul de exportator de energie în regiune. Finanțarea europeană trebuie folosită pentru creșterea accesului la resursele globale de energie, la cele mai ieftine și sustenabile surse de energie.

Cum acționăm:

Susținem producția de energie pentru consumatori individuali.
PNL va susține în legislația europeană dezvoltarea producției de energie pentru consumatorii individuali și comunități în afara rețelelor naționale de distribuție.
PNL susține limitarea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă la proiectele locale destinate acoperirii consumului propriu.

Vrem diversificarea surselor de aprovizionare.
Susținem o politică comercială în domeniul energiei, bazată pe diversificarea surselor de aprovizionare.

Suntem pentru întărirea piței unice a energiei.
PNL susține întărirea pieței unice a energiei în Europa cu scopul principal de a scădea prețurile și a deschide oportunități pentru servicii mai ieftine și pentru valorificarea maximală a resurselor energetice regionale.

Vrem infrastructură modernizată de distribuție a utilităților.
PNL propune axarea politicii de eficiență energetică și a fondurilor astfel alocate spre infrastructura de transport și distribuție a utilităților în sensul eliminării pierderilor plătite de consumatori.

Vrem finanțare pentru proiecte bazate pe resurse naturale.
Odată cu renegocierea politicilor de subvenționare a energiei verzi, susținem axarea sprijinului financiar către acele mijloace de producție care pot fi dezvoltate utilizând resursele și avantajele geografice ale României (energie eoliană și fotovoltaică, dar și hidro, biomasă sau geo-termală).

Sprijinim managementul individual al consumului de energie.
PNL sprijină axarea politicii de eficiență energetică prin punerea la dispoziția consumatorului de mijloace care îi permit să-și controleze costurile proprii cu utilitățile.

Susținem producția de energie nucleară.
PNL susține producția de energie electrică în centrale nucleare.

Vrem terminal LNG
PNL susține prioritizarea finanțărilor europene pe acele proiecte de infrastructură care permit accesul la piața energetică globală. De aceea, sprijinim construirea unui terminal LNG (gaz natural lichefiat) la Constanța și conectarea la terminalele din sudul regiunii.