9 iulie, 2011

Este inacceptabila amplasarea unui depozit de deseuri radioactive al Bulgariei, in apropiere de Dunare si de granita cu Romania

COMUNICAT DE PRESA

Ramona Manescu: „Am solicitat Comisiei Europene o analiza a impactului pe care l-ar avea amplasarea unui depozit de deseuri radioactive al Bulgariei, la doar 4km distanta de Dunare si de granita cu Romania.”

 Coordonatoarea liberalilor europeni in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European a instiintat Comisia Europeana cu privire la intentia Bulgariei de a amplasa depozitul national de deseuri radioactive in zona localitatii Kozlodui, in apropierea granitei cu Romania.

 „Conform documentelor oficiale, mai mult de 30 000 de oameni vor fi afectati in urma amplasarii acestui depozit in imediata vecinatate a celor 23 de localitati in care acestia traiesc. Nu putem accepta ca 350 de mii de tone de deseuri nucleare sa fie depozitate la Kozlodui pana in anul 2075 si sa puna in pericol viata romanilor care traiesc in aceasta zona. Daca guvernul Romaniei nu este in stare sa se opuna categoric acestui proiect criminal, cred ca Executivul European trebuie sa opreasca acest demers.

 Consider ca este vital ca fiecare stat membru sa elaboreze politici si programe prin care sa se asigure ca deseurile nucleare sunt gestionate si depozitate definitiv in conditii de siguranta, mai ales dupa ce am fost martorii dezastrului de la Fukushima. Initiativa autoritatilor bulgare incalca legislatia europeana in vigoare si din acest punct de vedere cred ca proiectul ar trebui interzis.”

 NOTA: Parlamentul European a adoptat in luna iunie o rezolutie referitoare la prelucrarea deseurilor radioactive si a combustibilului. In plus, acest aspect este reglementat si de Directiva 2009/71/Euratom a Consiliului din 25 iunie 2009 de institutire a unui cadru comunitar pentru securitatea nucleara

Un răspuns la “Este inacceptabila amplasarea unui depozit de deseuri radioactive al Bulgariei, in apropiere de Dunare si de granita cu Romania”

  1. Va multumesc in numele locuitorilor din localitatile afectate, si in numele copiilor nostri.va multumesc ca ati luat pozitie si atitudine la aceasta monstruozitate care ni se pregateste.din pacate autoritatile locale si mai ales colegi ai dumneavostra (sper)inca nu au reactionat.nu ma intereseaza partidele, ci doar ca aici traiesc dar mai ales mor oameni fara nici un scop.fara sa ajute pe nimeni.intradevar radiatile sunt in limite,dar sunt la limita de sus acceptata.bulgarii spun ca sunt in limite rezonabile.Rezonabile pentru cine? noi nu castigam nimic din asta. doar murim, mai repede…si acum acceptam inca o sursa de contaminare?va rugam nu ne lasati sa murim ca prostii.am creat pe facebook o pagina Save our children!Say no to radiana project si daca o sa fim destul de multi o sa facem si ceva concret.dar nu la noi este puterea.este la dumenavostra.nu-i lasati sa ne ingroape de vii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website