5 mai, 2011

Este nevoie de invatamant vocational eficient in Romania!

Ieri, am discutat, cu colegii mei din Comisia de Cultura si Educatie a PE, despre raportul „O agenda pentru noi competente si locuri de munca” si astfel am adus in atentie problemele educatiei vocationale si importanta acestei forme de invatamant pentru economia europeana dar si pentru crearea de noi locuri de munca.
 
De foarte mult timp incerc sa aduc in dezbatere, si in Romania, importanta educatiei vocationale pentru sistemul nostru de invatamant, mai ales ca avem deja modelele de buna practica, de urmat, din Europa. De exemplu, modelul german functioneaza dupa principiul parteneriatelor din care fac parte guvernul, institutia care asigura educatia si formarea profesionala dar si companiile care angajeaza tineri si sunt interesate sa aiba oameni calificati. In acest fel, scoala si firmele lucreaza impreuna iar elevii au posibilitatea sa urmeze pe de o parte, curricula teoretica in institutia de invatamant iar pe de alta parte, orele practice in cadrul companiei, fiind in acelasi timp remunerati. In plus, finantarea scolii este asigurata de autoritatea nationala sau regionala, dupa caz, dar si de companie.
 
In Romania, dupa 1989, au fost desfiintate rand pe rand scolile profesionale. De aceea, consider ca modelul german ar putea fi aplicat cu usurinta si ar fi eficient pentru tara noastra, daca ar exista suficient interes si vointa politica din partea autoritatilor responsabile. Din acest punct de vedere, cred ca autoritatile romane ar trebui sa schimbe politicile existente in acest sector si sa inteleaga ca educatia vocationala este cea care creeaza premisele necesare pentru dezvoltarea unor noi locuri de munca.
 
Revenind la raportul dezbatut ieri, acesta face o serie de recomandari esentiale pentru viitorul educatiei si formarii profesionale in Uniunea Europeana, printre care: implicarea Statelor Membre in procesul de identificare a competentelor si aptitudinilor cerute pe piata fortei de munca, participarea si rolul universitatilor in cadrul economiei regionale si nationale, propunand totodata o cooperare mai eficienta intre institutiile de invatamant si IMM-uri.
 
Cred ca este extrem de important ca prevederile din acest raport sa fie aplicate cat mai repede si in Romania iar autoritatile care gestioneaza domeniul sa inteleaga importanta educatiei vocationale, nu numai din perspectiva crearii de locuri de munca dar si a unui sistem de invatamant eficient.

Un răspuns la “Este nevoie de invatamant vocational eficient in Romania!”

  1. Cristian spune:

    Scolile profesionale faceau parte din invatamantul tehnic.Invatamantul vocational este format din cel de arte si cel sportiv.Aici a aparut in ultimele zile o mare problema.Pentru economie, MEC a redus drastic clasele de inceput, respectiv clasele a 5-a.Astfel daca la o scoala existau 2 clase de a 5-a de fotbal acum nu a mai ramas decat una singura.Acolo unde exista o singura clasa aceasta a fost taiata, vezi exemplul Scolii 39 din Bucuresti cu profil de volei.
    Ca o concluzie…in loc sa sprijine elevii sa faca sport, cei de la PDL reduc aceste clase.Trist…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website