28 martie, 2014

„Europa trebuie să fie puternică și profund integrată atât economic cât și social.”

Am participat miercuri, la invitația domnului primar Klaus Iohannis și a Fundației Friedrich Naumann, la o masă rotundă cu tema: „Care este viitorul Europei? Provocări, şanse şi viziuni liberale”.

Evenimentul a fost ocazionat de conferința regională a Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, la care au participat directorii fundației din Europa Centrală, de Sudest, Est, din Caucazul de Sud și din Asia Centrală.

Întâlnirea a fost onorată de participarea Dr. Wolfgang Gerhardt, președintele consiliului director a Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate și a Dl. Ulrich Niemann, directorul departamentului pentru politică internațională a Fundației, moderator fiind Dr. René Klaff, director regional pentru Europa Centrală, de Sudest, Est, din Caucazul de Sud și din Asia Centrală al Fundației.

Partidul Național Liberal are o veche colaborare atât cu Forumul German cât și cu Fundația Friedrich Naumann și de la care am învățat foarte multe de-a lungul timpului.

Tema întâlnirii are în contextul actual o importanță specială. Amenințările noi, care se adaugă celor economice ce vin din 2008-2009, încă departe de a fi stinse, și se suprapun uni context în care Uniunea Europeană este încă în plin proces de integrare, reprezintă o mare provocare pentru proiectul european.

Dacă ne întrebăm care este viitorul Europei, sigur că din punctul meu de vedere, nu numai ca membru al Partidului Naţional Liberal, dar ca şi Vicepreşedinte al Partidului Liberal European, viitorul Europei este o Europă liberală. Aceasta este credinţa mea că într-adevăr o Europă liberală poate să aducă succesul european şi poate să asigure un viitor european.

Consider că Europa, ca să poată contracara conflicte precum cazul din Crimeea, sau tensiuni şi ameninţări venite din partea Rusiei, sau din partea statelor mari, statelor importante din punct de vedere economic, ar trebui să fie mult mai puternică. Europa în momentul acesta nu îşi dovedeşte puterea suficient, sau nu atât cât ne-am dori noi. Sigur, Europa a fost gândită ca un proiect economic. Pentru a fi puternică, Europa trebuie să meargă mai departe, să integreze nu doar proiectele economice şi sociale, ci trebuie să devină un proiect politic, să devină o politică puternică. Atâta timp cât Europa se limitează, şi statele europene se limitează la acţiuni şi măsuri economice care influenţează uneori dramatic situaţia socială, fără să meargă mai departe spre integrarea politică a acestui proiect, Europa va fi întotdeauna slăbită, sau un adversar facil în faţa unui stat foarte puternic, precum este Rusia.

Ideea de solidaritate europeană este o componentă pe care noi ar trebui să o cultivăm şi spre care ar trebui poate să ne aplecăm mai mult pe ideea de solidaritate ca bază a proiectului european. Avem nevoie de identitate europeană autentică, care să stimuleze apartenenţa şi senzaţia noastră de apartenenţă la proiectul european. Proiectul liberal european este consacrat şi se află în manifestul liberal pentru alegerile europarlamentare din 2014, şi se referă la o Europă Federală, pentru că o Europă Federală ar crea premisele unui guvern european care să nu se limiteze doar la a lua măsuri sociale şi economice, ci să fie într-adevăr o forţă politică care să conteze.