26 noiembrie, 2012

Europarlamentarul Ramona Mănescu: România a obţinut o VICTORIE la Bruxelles DATORITĂ PREMIERULUI Victor Ponta

Europarlamentarul liberal Ramona Mănescu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că negocierile de la Bruxelles vizând bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 au presupus un efort instituţional din partea României şi nu doar unul personal din partea preşedintelui Traian Băsescu.

“România a fost reprezentată la negocierile de la Bruxelles de o delegaţie şi nu de un om. Negocierea a implicat un efort instituţional şi nu personal. Tentaţia preşedintelui de a se prezenta ca singurul calificat să facă aceste negocieri este un semn în plus că acesta are, în continuare, tendinţe totalitare. În cazul tratatelor pe care preşedintele trebuie să le semneze, el are obligaţia să le supună, în continuare, ratificării Parlamentului”, a spus Ramona Mănescu, citată de Agerpres.

Ea consideră că gestul primului ministru Victor Ponta de a cere un mandat Parlamentului pentru negocierile de la Bruxelles reprezintă “un exerciţiu de democraţie şi transparenţă care aduce legitimitatea deciziilor pe care România le va lua atunci când va vota bugetul”.

Ramona Mănescu a apreciat că lipsa unui acord final la Bruxelles în 22-23 noiembrie este un lucru bun pentru ţara noastră, dacă ar fi să luăm în considerare “lipsa de credibilitate şi legitimitate” a preşedintelui care ar fi putut afecta decizia luată.

“Având în vedere lipsa de credibilitate şi legitimitate pe care preşedintele Traian Băsescu o are în continuare şi importanţa unei decizii care ne va afecta până în anul 2020 este, cu siguranţă mai bine, că la acest Summit nu s-a luat o decizie finală. Nu a existat un acord final”, a spus europarlamentarul.

Ea susţine că Traian Băsescu a folosit problematica viitorului buget, “încercând să inducă ideea că el nu este un lider izolat şi că celelalte state europene agreează propunerile sale”, când, în realitate, victoria aparţine premierului Victor Ponta care a reuşit să elimine condiţionalităţile care ne-ar fi putut afecta ţara, în cadrul negocierilor purtate de acesta cu ceilalţi premieri membrii ai grupului .

“Negocierile s-au desfăşurat, în prima fază, în cadrul reuniunii primilor miniştrii din grupul la care s-a reuşit eliminarea condiţionalităţii care afecta foarte mult ţara noastră – alocarea bugetară în funcţie de capacitatea de absorbţie a fondurilor europene de către România. Este singura victorie considerabilă pe care noi am obţinut-o.

În ianuarie 2013, când vor fi reluate negocierile pentru bugetul UE, acest aspect nu va mai fi reluat. Premierul Victor Ponta şi miniştrii de resort au reuşit să elimine această condiţionalitate. Nu este meritul domnului Traian Băsescu ci este meritul premierilor din 16 state din cadrul grupului ”, a punctat Ramona Mănescu.

Sursa: Ghimpele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website