22 mai, 2008

Expoziţie de fotografii româneşti şi concert medieval în Parlamentul European

Expoziţie de fotografii româneşti şi concert medieval în Parlamentul European

Am organizat in saptamana 5 – 9 mai, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, expoziţia de fotografii-Biserici fortificate săseşti din Transilvania. Publicul numeros s-a delectat şi cu un concert de muzică medievală susţinut de grupul românesc Truverii.
 Prezent la inaugurare, Graham Watson -liderul grupului ALDE- a declarat că moştenirea culturală regăsită în patrimoniul românesc reprezintă un ambasador extraordinar pentru România în spaţiul european.
De altfel, liderul liberalilor europeni a mărturisit că “am vizitat acum doi ani zona transilvăneană şi intenţionez să-mi duc cât de curând şi familia în vizită la celebrele biserici fortificate.”
 Personal consider ca acest dublu eveniment cultural, organizat cu ocazia Zilei Europei şi în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural, doreşte să promoveze potenţialul cultural şi turistic al României. Ca liberali încercăm prin orice manifestare sau demers să promovăm România!
Zona centrală a Transilvaniei deţine un bogat patrimoniu cultural şi un potenţial turistic  nevalorificat: fenomenul bisericilor fortificate este unic în Europa, atât prin amploarea lui (se presupune că au existat aproximativ 300 de biserici), cât şi prin particularităţile arhitectonice. În aceste locuri cu o istorie de peste 800 de ani, s-au întrepătruns de-a lungul timpului cultura vest-europeană adusă de saxonii colonizaţi cu cea autohtonă.
Astăzi, şapte biserici din această zonă se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Fotografiile realizate în 2004 de către Asociaţia Mioritics au fost prezentate publicului în zeci de ţări din Europa, sediul Parlamentului European fiind cea de-a 37-a locaţie de prezentare.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website