7 octombrie, 2014

Federica Mogherini: UE trebuie să sprijine vecinii din est, precum Moldova și Georgia

Discuția de ieri pe care am purtat-o cu Federica Mogherini, candidatul pentru portofoliul de Înalt reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate, în cadrul audierilor din Comisia AFET a Parlamentului European, arată un nou viitor și o nouă linie pentru politica externă a Uniunii Europene.

În acord și cu cele declarate în cadrul audierilor de Johannes Hahn, comisarul desemnat pentru portofoliul Politica europeană de vecinătate și pentru negocierile privind extinderea, Uniunea Europeană are nevoie urgentă de o regândire a politicii de vecinătate, a celei de securitate – și în strânsă legătură cu aceasta, a politicii de securitate energetică, o coerență a tuturor inițiativelor și acțiunilor pe plan extern și o schimbare de atitudine cu asumarea unui rol de lider în politica internațională.

Uniunea Europeană nu-și mai poate permite o poziție de expectativă în relație cu țările din Orientul Mijlociu, cu acțiuni ghidate doar de situația de moment. Globalizarea și mobilitatea populației pot aduce în orice moment conflictele din Siria, Irak sau Libia în interiorul granițelor UE. Criza umanitară și crimele oribile la care asistăm azi trebuie să genereze implicare pe termen lung.

Mă bucur de atitudinea doamnei Federica Mogherini în relație cu Moldova, recunoscând nevoia acesteia de sprijin, atât imediat cât și pe termen lung, urmând ca cetățenii acestei Republici să decidă în mod suveran și independent de orice influențe ori presiuni externe asupra drumului de urmat în viitor.