13 noiembrie, 2013

Fonduri europene de 1,12 miliarde euro pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare

[justified_image_grid caption=off mobile_caption=off ids=”2706,2705,2704″]

România va beneficia de fonduri europene de 1,12 miliarde euro în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, a declarat marţi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, la conferinţa Mediafax Talks about Aviation.

«În curând, Ministerul Transporturilor va aproba master planul general de transport şi în acest master plan pentru perioada 2014-2020 veţi vedea că există proiecte pentru acest domeniu în valoare de 1,12 miliarde euro, ceea ce înseamnă destul de mult, poate nu atât cât ne dorim, pentru a revigora această componentă. Banii vor veni din fonduri europene şi vor fi destinaţi dezvoltării infrastructurii aeroportuare la aeroportul Henri Coandă, la Cluj, Iaşi, Constanţa, Tulcea şi Baia Mare. Acestea sunt aeroporturile care sunt deja în proiect», a spus ministrul Ramona Mănescu.

În ceea ce priveşte compania Tarom, ministrul Transporturilor a precizat că «este un pasager fidel al companiei, pe care o foloseşte ori de câte ori are ocazia», menționând că «una din sursele de creştere ale Tarom este traficul intern, prin dezvoltarea rutelor naționale, corelată cu investiția în aeroporturi intermodale, de unde să poți accesa uşor şi rapid alte mijloace de transport. Ministrul a adăugat că în mai multe aeroporturi vor fi construite terminale intermodale, iar un alt proiect va viza dezvoltarea terminalului cargo la Cluj.

În perioada 2014-2020 vor avea prioritate la finanţare aeroporturile incluse în reţeaua centrală şi globală TEN-T, unde se regăsesc în prezent 12 din cele 16 aerogări din România.

Ministrul a afirmat că până în prezent câteva aeroporturi au reuşit deja să obţină finanţări UE, şi anume unităţile de profil din Suceava şi Constanţa. Totodată, în procedura de evaluare pe actualul sistem POS-T sunt prevăzute proiecte de investiţii pentru aeroporturile din Iaşi, Craiova şi Oradea.