16 ianuarie, 2013

Fondurile UE, colac de salvare

GREŞELILE TRECUTULUI De la autorităţi locale şi până la europarlamentari, toată suflarea politică din România, şi nu numai, crede că salvarea ţării din punct de economic ar putea veni de la Uniunea Europeană (UE).

Mai exact, de la banii pe care această instituţie îi dispune şi care sunt disponibili şi ţării noastre. Numai că şansa atragerii fondurilor UE nu a fost fructificată din plin de România în ultimii ani, mai ales din cauza politicilor defectuoase aplicate de guvernele portocalii. Pentru a nu repeta greşelile trecutului, actualul Executiv este decis să accelereze procesul de absorbţie a fondurilor structurale.

Un ajutor pentru realizarea acestui demers îl pot oferi europarlamentarii români, care ar putea face lobby în acest sens în Parlamentul European (PE). Printre cei decişi să dea o mână de ajutor în vederea creşterii absorţiei fondurilor UE se numără şi europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, care este coordonatorul liberalilor în Comisia pentru Dezvoltare Regională.

Aceasta a intervenit în plenul PE pe această temă, în cadrul unei dezbateri referitoare la viitorul politicii de coeziune a UE. „Fondurile structurale au un rol cheie în depăşirea crizei economice şi tocmai de aceea, pentru următoarea perioadă de programare, trebuie să ne asigurăm că atât la nivelul Comisiei, cât şi al statelor membre, se vor lua măsurile necesare, pentru a asigura o rată de absorbţie cât mai mare a acestor fonduri”, a spus Ramona Mănescu.
________________________________________
Europarlamentarul a adăugat că, pentru a realiza acest lucru, România are nevoie de proceduri simple şi clare pentru a reduce birocraţia, dar şi de o implicare reală a autorităţilor locale şi regionale în procesul de absorbţie a fondurilor. Tot în plenul PE, alţi eurodeputaţi români au insistat ca fondurile alocate coeziunii să nu se reducă în viitorul cadru financiar multianual, pentru că ar afecta în principal zonele mai puţin dezvoltate ale UE, inclusiv cele din România.

Telegraf Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website