15 septembrie, 2016

Gânduri de Ziua Internațională a Democrației

Ziua Internațională a Democrației nu este doar „încă una din zilele calendarului Națiunilor Unite”. Democrația este una dintre valorile universale ale omenirii, alături de alte câteva, precum pacea, libertatea, progresul social, egalitatea în drepturi sau demnitatea umană.

Caracterul universal al democrației este dat de faptul că are același înțeles în toate colțurile lumii și este dorită de aproape toți cei care-i înțeleg semnificația. Dar, așa cum este menționat și în preambulul Rezoluției Națiunilor Unite care a stabilit 15 septembrie ca dată de celebrare a principiilor democrației în întreaga lume: „în timp ce democrațiile împărtășesc multe aspecte comune, nu există un singur model democratic, iar democrația nu poate aparține unei singure țări sau regiuni”.

Democrația europeană, în forma în care o împărtășim astăzi, are rădăcini adânci dar ea s-a cristalizat odată cu declarația lui Robert Schuman și fondarea ulterioară a Comunității Cărbunelui și Oțelului, iar apoi a Comunității Economice Europene.

Privind spre viitor, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene spunea:

Viitorul nu va fi construit prin forță și nici prin dorința de a cuceri ci prin aplicarea cu răbdare a metodelor democrației, spiritul constructiv al înțelegerii și prin respectul pentru libertate.

Alcide de Gasperii

Viitorul spre care priveau atunci Robert Schuman, Konrad Adenauer sau Alcide de Gasperii este acum. 66 de ani mai târziu Europa, în mod incontestabil, a ajuns foarte departe și a realizat enorm de mult pentru cei 500 de milioane de cetățeni pe care-i numără în interiorul granițelor sale. A realizat foarte multe chiar și dincolo de granițe. Să nu uităm că UE împreună cu Statele Membre sunt cel mai mare donator în domeniul umanitar.

Realitatea zilei de azi arată însă că Europa este într-o criză profundă. Iar criza nu este atât una economică cât una a valorilor și principiilor pe care europenii le împărtășesc. Vârful icebergului îl reprezintă decizia cetățenilor Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Această decizie, deși a avut aparent în spate o campanie dominată de argumente economice și de suveranitate, a fost luată ca urmare a unui fenomen de respingere din partea cetățenilor față de efectele migrației, liberei circulații a persoanelor și liberalizării pieței muncii. Ce a urmat – referendumul, este una dintre expresiile cele mai directe ale democrației și din acest punct de vedere este cu atât mai relevantă.

Cred că putem privi momentul Brexitului ca pe un duș rece al democrației, care ar trebui să ne trezească pe toți la realitate. Pentru că liderii au pierdut contactul cu realitatea sau reacția lor a fost înceată și insuficientă, s-a întâmplat exact ceea ce spunea un alt părinte fondator al Uniunii Europene:

…doar oamenii pot schimba și îmbogăți instituțiile. Doar ei le pot transmite către generațiile viitoare.

Jean Monnet

Uitându-ne azi în jur, trebuie să răspundem la o întrebare: este Europa de astăzi, locul la care au visat Robert Schuman, Konrad Adenauer sau Alcide de Gasperii? Mai mult, această construcție respectă dorințele și nevoile propriilor cetățeni?

Răspunsul la aceste întrebări nu poate fi un simplu „da” sau „nu”. El trebuie să conțină în mod necesar și soluții la actuala criză care nu vine din altă parte decât din nemulțumirea celor mulți.

Uniunea Europeană, de Ziua Internațională a Democrației, trebuie să facă mai mult pentru proprii cetățeni în primul rând. Uniunea Europeană nu trebuie să uite, așa cum am spus la început, că „nu există un singur model democratic, iar democrația nu poate aparține unei singure țări sau regiuni”. Europa trebuie să-și învețe, repede, propria lecție înainte de a o preda altora.

Un răspuns la “Gânduri de Ziua Internațională a Democrației”

  1. […] Ziua Internațională a Democrației nu este doar „încă una din zilele calendarului Națiunilor Unite”. Democrația este una dintre valorile universale ale omenirii, alături de alte câteva, precum pacea, libertatea, progresul social, egalitatea în drepturi sau demnitatea umană. Democrația europeană, în forma în care o împărtășim astăzi, are rădăcini adânci dar ea s-a cristalizat odată cu declarația lui Robert Schuman și fondarea ulterioară a Comunității Cărbunelui și Oțelului, iar apoi a Comunității Economice Europene”, scrie eurodeputatul pe pagina sa personală. […]