5 februarie, 2016

Genocidul asupra Creștinilor în zona Orientului Mijlociu: dacă nu acționăm astăzi, va fi, încă o dată, prea târziu!

Ieri, 4 februarie 2016, Parlamentul European a votat cu o largă majoritate propunerea comună de ”Rezoluție referitoare la uciderea sistematică în masă a minorităților religioase de către așa-numita grupare ISIS/Daesh”.

Documentul adoptat de către Parlamentul European are o importanță specială, mai ales pentru minoritatea Creștină din Orientul Mijlociu. Rezoluția solicită expres Consiliului de Securitate al ONU încadrarea faptelor comise de către Daesh în definiția genocidului, așa cum este prevăzut în ”Convenția ONU pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.

În cadrul dezbaterilor care au precedat votul, europarlamentarul Ramona Mănescu a avut o intervenție în plenul Parlamentului, ocazie cu care a declarat: ”cu toții cunoaștem definiția Genocidului, iar atrocitățile care țintesc minoritățile Yazidi, Șiită și Creștină, pe întreg teritoriul controlat de Daesh, se potrivesc perfect acestei definiții! Încarcerări în masă, lapidări, amputări, avorturi forțate, convertiri forțate, înrolarea copiilor, uciderea lor, sclavia sexuală și tortura – toate acestea sunt realitățile trăite de minoritățile religioase pe întreg teritoriul unde grupările religioase fac legea. Dovezile în acest sens legate de minoritatea Yazidi sunt deja cunoscute și asumate. Dar aceleași tragedii se petrec și în cazul celorlalte minorități!”

”Dintre toți, vedem cum creștinii au devenit o țintă în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, unde numărul lor a ajuns să reprezinte doar 5%, în condițiile în care, cu doar un deceniu în urmă, ei reprezentau 20%. În Irak, numărul Creștinilor a scăzut de la 1.400.000 la 275.000, iar în Siria a scăzut cu peste 50% in ultimii 5 ani” a continuat europarlamentarul PPE / PNL.

În continuarea susținerii sale, Ramona Mănescu a adăugat: ”avem un fir roșu și o intenție evidentă: de la declarația lui Abu Bakr al-Baghdadi care spune că este imposibilă coexistența cu Evrei și Creștini și până la graffitiurile din Gothenburg, Suedia care amenință ”convertiți-vă sau muriți” și ”califatul este aici” – toate acțiunile Daesh arată ”intenția clară de a distruge, parțial sau în totalitate, un grup național, etnic, rasial sau religios”. Nu trebuie să ne fie teamă să acceptăm realitatea. Minoritățile religioase aflate sub Daesh sunt amenințate cu extincția totală, chiar și în acele zone unde există o tradiție multimilenară a coexistenței pașnice multireligioase.”

În finalul intervenției sale, doamna Mănescu a concluzionat, spunând: ”recunoașterea oficială a genocidului asupra minorităților religioase și în special asupra Creștinilor, alături de implicațiile legale, va genera o presiune morală puternică asupra Instituțiilor Europene, Statelor Membre și comunității internaționale, pentru a o determina la acțiune mai fermă. De asemenea, această recunoaștere atrage după sine principiul ”responsabilității de a proteja” din partea comunității internaționale, care va trebui să acționeze pentru a proteja populația civilă, în acord cu Carta ONU. Este deja foarte târziu. Dacă nu acționăm astăzi, va fi, încă o dată, prea târziu!”