5 martie, 2008

Vot uninominal

FacebookTwitterGoogle+Share

Vot uninominal

Marţi 4 martie 2008, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul legii pentru alegerea prin vot uninominal a membrilor viitorului Parlament al României.

Legea în sine este, a fost, si va fi în continuare viu comentată, discutată si analizată de presă, politicieni sau specialişti în drept sau sisteme electorale. De aceea cred că nu mai este nevoie de alte comentarii asupra elementelor tehnice şi mă voi opri doar asupra unor aspecte de noutate cuprinse in textul viitoarei legi.

As vrea să remarc în primul rând că pentru prima dată în istoria României, o iniţiativă legislativă propune reprezentarea parlamentară a românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării. Propunerea legislativă prevede repartizarea a două mandate de senator şi a patru mandate de deputat acestora, parlamentari aleşi direct de către conaţionalii noştri care locuiesc în străinătate, tot prin vot uninominal.

Un alt obiectiv important al acestei propuneri legislative este reprezentat de prevenirea fraudelor electorale. Votul desfăşurându-se în colegii uninominale, este eliminată posibilitatea de a vota prin sistemul turismului electoral, fiecare cetăţean putând să voteze numai la secţia de votare la care este arondat. Insistăm de asemenea pentru utilizarea cărţilor de alegător, ca modalitate eficientă de prevenire a votului dublu.

Personal consider că introducerea votului uninominal este un avantaj pentru tinerii din politica românească, ei putând acum ca pe baza propriilor lor competenţe să candideze pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat, fără a mai fi nevoie ca să fie „agreeaţi ” pe listă de către conducerea partidului.

PNL a susţinut încă din anii ‘90 reformarea clasei politice, un proces extrem de complex, cu multe aspecte delicate, votul uninominal nefiind decât o componentă a acestui proces. PNL a fost primul partid politic care a propus un proiect legislativ de vot uninominal, revăzut şi ameliorat în anul 2005, proiect care ulterior s-a materializat într-o propunere legislativă privind „Codul electoral”.

Ceea ce vreau să remarc, şi o fac cu mare satisfacţie, este căi, ntroducerea votului uninominal reprezintă dovada clară a maturităţii la care a ajuns clasa politică românească, clasă politică care a realizat necesitatea propriei reforme în contextul recunoaşterii şi aplicarii valorilor europene în societatea românească.

De asemenea, este important de remacat faptul că politicienii români au răspuns practic unei dorinţe a cetăţenilor României, care, în marea lor majoritate, susţin noul sistem electoral, în contextul în care încrederea alegătorilor în politicienii români devenise tot mai mică.

În aceste condiţii putem constata succesul întregii clase politice care a pus reforma, deci România modernă şi valorile democraţiei europene, în faţa intereselor politicianiste.

2 răspunsuri la “Vot uninominal”

 1. Cristi A. spune:

  Eu cred ca e o mare tampenie chestia cu votul uninominal!
  Bun, eu stiu pe cine, de ce si cum sa votez. Dovada e simplu fapt ca ma aflu pe site-ul asta.
  Cati mai sunt pe aici?
  Sunt vreo ‘jdemilioane de alegatori… Majoritatea nu depasesc prispa casei cu mintea. Astia sunt cei care o sa aleaga daca Becali va reprezenta interesele Romaniei in Parlamentul European sau Parlamentul local? Merci, nu!
  Prefer sa faca un partid lista, decat sa risc sa intre unul ca asta pe usa din fata a Parlamentului.
  S-a gandit cineva cat rau poate face un astfel de om doar deschizand gura?
  Eu, intre 2 rele, il prefer pe cel mai mic si, sincer, deocamdata prefer „listacii”, cum spunea un mare om de stat care are din partea mea acelasi respect ca si Becali.
  Acum, raul e facut…
  Exista vreo posibilitate de a-l micsora?
  Poate ma lamureste si pe mine cineva mai in tema…

 2. Când vom afla şi detaliile organizării alegerilor, mai ales noi, cei rezidenţi în străinătate? În ce fel se va face campania electorală pentru mandatele românilor de-afară? Cine îi va propune pe candidaţii acestora? etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website