14 noiembrie, 2015

În aceste momente dificile prin care trece Franța și întreaga Europă, România este complet solidară cu națiunea franceză de care ne leagă atât de multe

Am asistat cu toții la tragicele evenimente din Paris, care îndoliază încă o dată inima întregii Europe. Nu sunt cuvinte care să exprime oroarea și furia pe care le generează în noi toți astfel de acțiuni, ale unor oameni care-și găsesc plăcerea doar în suferința altora.

Amploarea și modul în care s-au desfășurat evenimentele de aseară, la doar o zi după cele similare din Liban, demonstrează sânge rece și determinare din partea celor care doresc să vadă cum un întreg continent se prăbușește sub amenințarea terorii, urii, fricii și a războiului.

În fața acestei realități, România nu poate decât să fie alături de națiunea franceză, și trebuie să își arate întreaga disponibilitate, prin gesturi concrete, de a-și aduce sprijinul și contribuția la lupta împotriva terorismul, anarhiei, urii și intoleranței. România are un parteneriat istoric cu Franța, țările noastre au fost mereu aproape, iar în momentele dificile această relație s-a dovedit și mai puternică.

Este momentul ca Europa să conștientizeze că zidurile nu o pot proteja în fața actualilor dușmani, iar războiul urii și terorii a ajuns în mijlocul nostru. Europa are o datorie primordială de a-și apăra proprii cetățeni și, în aceeași măsură, are o datorie morală de a proteja viața celor inocenți și de a-și aduce contribuția la crearea unui spațiu de liniște și prosperitate care să depășească cu mult granițele sale.

Evenimentele de ieri sunt un ultim semnal de alarmă. Europa trebuie să-și concentreze eforturile și resursele pentru a readuce pacea și securitatea în interiorul granițelor sale. A venit timpul ca bătrânul continent să-și arate vigoarea, iar energiile de care dispune să se îndrepte înspre apărarea extraordinarei sale moșteniri culturale și de valori. În paralel cu găsirea soluțiilor la criza migrației, Europa trebuie să găsească răspunsul adecvat la propriile probleme și vulnerabilități ce pun în pericol siguranța cetățenilor săi, arătând responsabilitate și solidaritate față de aceștia acum, mai mult decât oricând.

2 răspunsuri la “În aceste momente dificile prin care trece Franța și întreaga Europă, România este complet solidară cu națiunea franceză de care ne leagă atât de multe”

  1. […] Am asistat cu toții la tragicele evenimente din Paris, care îndoliază încă o dată inima întregii Europe. Nu sunt cuvinte care să exprime oroarea și furia pe care le generează în noi toți astfel de acțiuni, ale unor oameni care-și găsesc plăcerea doar în suferința altora. Amploarea și modul în care s-au desfășurat evenimentele de aseară, la doar o zi după cele similare din Liban, demonstrează sânge rece și determinare din partea celor care doresc să vadă cum un întreg continent se prăbușește sub amenințarea terorii, urii, fricii și a războiului. În fața ace… citeste mai mult […]

  2. […] Am asistat cu toții la tragicele evenimente din Paris, care îndoliază încă o dată inima întregii Europe. Nu sunt cuvinte care să exprime oroarea și furia pe care le generează în noi toți astfel de acțiuni, ale unor oameni care-și găsesc plăcerea doar în suferința altora. Amploarea și modul în care s-au desfășurat evenimentele de aseară, la doar o zi după cele similare din Liban, demonstrează sânge rece și determinare din partea celor care doresc să vadă cum un întreg continent se prăbușește sub amenințarea terorii, urii, fricii și a războiului. În fața ace… citeste mai mult […]