23 septembrie, 2015

În fața valului migrațional, Europei îi lipsește o soluție completă și adecvată

Recent, a avut loc dezbaterea „New Security Challenges in Europe – Strategic Consequences”, organizată de Hanns Seidel Foundation and Women in International Security (WIIS).

Participanții, au fost experți ce au reprezentat principalii stakeholderi din domeniu (EEAS, NATO, Parlamentul European, SUA), iar discuțiile s-au axat pe noul context de securitate și stabilitate în care se află construcția europeană pe de o parte și Statele Membre pe de alta.

A devenit evident că perioada de liniște și stabilitate, ce a urmat încheierii Războiului Rece, a luat sfârșit. Locul ei este luat de o situație extrem de complexă, în fața căreia nici Europa, nici întreaga comunitate internațională nu par a fi pregătite. Realitatea pe care Uniunea Europeană trebuie s-o înfrunte azi este formată din rețele teroriste care au globalizat fenomenul și au adus amenințările până în inima ei, o vecinătate sudică în colaps sub presiunea conflictelor regionale, un război hibrid ce a dezmembrat Ucraina, atacuri asupra infrastructurii IT și un val migrațional fără precedent.

În cadrul dezbaterii, doamna Helga SCHMID, Secretar General Adjunct și Director Politic al EEAS, a prezentat, printre altele, poziția instituției cu privire la ciza refugiaților.

Viziunea principalei structuri europene în domeniul politicii externe și de securitate – EEAS – în ceea ce privește criza refugiaților acceptă necesitatea unui răspuns complex, care să cuprindă atât nevoile imediate, umanitare, cât și cele pe termen lung, de natură economică și de securitate și care sunt de fapt la baza valului migrațional.

EEAS își bazează modul de intervenție pe negocierile politice, atât cu fiecare țară în parte cât și la nivel regional. Acestor negocieri li se adaugă sprijinul umanitar și logistic direct, adresat țărilor celor mai afectate de criza refugiaților: Siria, Irak, Liban, Iordania și Turcia.

Dr. Ian LESSER, Director Executiv al biroului din Bruxelles și Senior Director pentru Politică Externă și de Securitate al US German Marshall Fund, punctând același subiect, a confirmat că din perspectivă europeană, vecinătatea sudică reprezită la acest moment principala amenințare de securitate si sursă de probleme.

În acest context, consider că poziției actuale a Uniunii Europene îi lipsește un element de sprijin pentru a avea succesul pe care și-l propune.

Răspunsul umanitar este necesar și dincolo de orice discuție.

Soluția politică, implicând negocieri și implicarea tuturor statelor din regiunea MENA, este necesară.

Cu toate acestea, realitatea din zona discutată impune Europei mai multă hotărâre și determinare. Conflictele din Orientul Mijlociu și Nordul Africii implică actori care se află în afara oricăror posibilități de negociere politică. ISIS este cel mai bun exemplu. Dimensiunea pe care a luat-o această structură, prin teritoriul controlat, numărul de combatanți și forța armată a depășit nivelul unei simple grupări teroriste.

În fața unor astfel de amenințări, Europa trebuie să-și asume mai mult decât efortul umanitar, iar o prezență armată coordonată este imperativă. Implicarea individuală, doar a unor State Membre, este insuficientă.

Pacificarea regiunii, după mai mult de patru ani și jumătate de conflict, a depășit faza negocierilor politice. Non-intervenția și nehotărârea sunt cele care au permis apariția și extinderea ISIS. Fără a elimina amenințările de securitate nici nu se poate vorbi despre celelalte măsuri complementare precum refacerea zonelor afectate și repunerea economiilor pe picioare.

Cred că este momentul ca Uniunea Europeană să propună la nivelul Națiunilor Unite o astfel de intervenție și să și-o asume.

Continuarea politicii de indecizie și prudență va transforma valul actual de migrație într-un adevărat tsunami căruia este clar că Europa nu îi poate face față.

Un răspuns la “În fața valului migrațional, Europei îi lipsește o soluție completă și adecvată”