4 septembrie, 2008

in sedinta plenara la dezbaterile privind Utilizarea Sistemului de Informaţii privind Vizele (VIS)

Luni am avut o interventie in sedinta plenara la dezbaterile privind Utilizarea Sistemului de Informaţii privind Vizele (VIS) în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen

Cu aceasta ocazie a aratat faptul ca regulamentul  pe aceasta tema, aflat in dezbatere, vine ca un răspuns la nevoia de a securiza şi întări graniţele Uniunii Europene prin eficientizarea controalelor la punctele de trecere a frontierelor externe. Însă, aspectul cel mai important priveşte stabilirea unor norme comune pentru armonizarea Sistemului de Informaţii privind Vizele.
Deşi unele State Membre au apreciat că utilizarea obligatorie a SIV nu ar fi realizabilă decât atunci când dezvoltarea tehnologică ar permite utilizarea în mod fiabil a dispozitivelor portabile, cu un transfer rapid şi o verificare sigură, sunt de părere că propunerea raportorului de a lăsa la latitudinea poliţistului de frontieră consultarea Sistemului de Informaţii privind Vizele reprezintă o soluţie până în momentul în care sistemul tehnologic va permite un transfer rapid al datelor şi o utilizare sistematică a acestuia.
De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că un control adecvat la graniţele UE ar spori securitatea internă a statelor membre şi, prin urmare, ar combate fraude precum crima organizată şi chiar acte de terorism. Mai mult, pe lângă creşterea semnificativă a eficienţei controalelor la frontiere, o consultare sistematică a Sistemului de Informaţii privind Vizele ar constitui şi o condiţie preliminară pentru o mai mare flexibilitate în momentul înaintării cererii de viză.

3 răspunsuri la “in sedinta plenara la dezbaterile privind Utilizarea Sistemului de Informaţii privind Vizele (VIS)”

 1. Bibliotecaru spune:

  În condiţiile în care noile intrate în Uniunea Europeană ar fi membre ale Spaţiului Schengen, România ar avea aproximativ 1/2 din graniţă cu spaţiu non-Schengen; în aceste condiţii are România capacitatea de a securiza această frontieră la nivelul la care este necesar? Mă refer nu numai la tehnologie, supravegherea electronică a liniei de graniţă, dar şi la calificarea grănicerilor.

  O altă problemă care trebuie rezolvată din timp este micul trafic de frontieră, în special cu Republica Moldova. Cred că ar trebui negociate din timp cu celelalte state condiţii mai lejere de acordare a vizelor, măcar pentru acordarea vizelor pentru cei din Republica Moldova.

 2. Bibliotecaru spune:

  Înţeleg deci că este unul dintre acele bloguri de informare şi nu de dezbatere… 🙁 OK

 3. diana moldovan spune:

  Felicitari pentru titlul de parlamentarul anului !!!
  Iata un motiv sa fim mandrii ca suntem romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website